Poljoprivreda

Državna sekretarka Popović obećala pomoć

S obzirom na to da je rumska opština jedna od najviše pogođenih olujnim nevremenom od 19. jula, svakako da su, pored objekata, velike štete pretrpeli i seljaci, odnosno njihovi usevi na njivama. Šteta je na nekim parcelama bila potpuna, a ovo se posebno odnosi na kukuruz i suncokret.

Lokalna samouprava će finansijski pomoći i poljoprivrednike, a kod onih koji su bili osigurani, deo štete će se kod njih nadomestiti.

Ovako brzo reagovanje lokalne samouprave imalo je podršku kako na pokrajinskom, tako i republičkom nivou, te je u poseti Rumi bila 21. jula i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović.

I ona je prvo posetila Gradsku kuću gde se razgovaralo o situaciji u rumskoj opštini kada je šteta na poljoprivrednim usevima u pitanju, a potom je obišla i parcele sa najviše štete u rumskoj opštini. Među njima su bili i poljoprivrednici u Stejanovcima koji očekuju pomoć od države, kako bi bar delimično sanirali svoje štete na poljoprivrednim kulturama.

– Situacija na terenu je katastrofalna i možemo da vidimo da su kukuruz  i suncokret nepovratno uništeni. Drago mi je da vidim da je rumska lokalna samouprava odradila u prvi mah sve što je trebalo. Proglasili su vanrednu situaciju, oformili komisiju koja će izlaziti na teren i procenjivati štetu. Važno nam je da dobijemo objedinjeni izveštaj, da vidimo preliminarno kakvo je stanje na lokalu i da na najbrži način probamo da pomognemo našim poljoprivrednicima, ali i građanima, izjavila je državna sekretarka Ivana Popović u razgovoru sa stejanovačkim poljoprivrednicima.

Predsednica Ćirić je podsetila da su upravo od 21. jula  krenule prijave za opštinsku novčanu pomoć kojom se želi ublažiti materijalna šteta izazvana, u ovom konrektom slučaju na poljoprivrednim usevima.

– Svima koji nisu osigurani, potrudićemo se da pomognemo da bar pokriju troškove ovogodišnje setve. Ministarstvo poljoprivrede je najavilo novčanu pomoć svim lokalnim samoupravama. Ono što je traženo od nas jeste da u roku od nedelju dana sačinimo preliminarnu listu, da vidimo koliko ljudi se prijavilo i kolika je pričinjena šteta. Verujem da će se već do narednog petka većina poljoprivrednika prijaviti, pa ćemo imati tačnije informacije o obimu štete koja je učinjena na usevima na teritoriji naše opštine. Prijave traju do 4. avgusta, kaže Aleksandra Ćirić.

Oformljene su tri komisije koje će izlaziti na teren da procenjuju štetu. Ruma ima sreće u ovoj nesreći što će imati pomoć kako Ministarstva poljoprivrede, tako i Pokrajinske vlade.

– Stoga očekujemo da ćemo kao opština prebroditi ovu elementarnu nepogodu i finansijski pomoći ljudima da se ublaže posledice pričinjene štete, ističe  predsednica Ćirić

Olujno nevreme napravilo je ogromnu štetu i na parcelama Aleksandra Lukića, poljoprivrednika iz Stejanovaca.

– Konkrento, na najvećoj parceli imam 100 odsto štete, na ostalim je to od 30 do 50 procenata. Problem je što je kukuruz završio oplodnju, krenulo je nalivanje zrna, težak je klip i kukuruz koji je povijen teško da će moći ikako da se podigne, da ga kombajn može pokupiti. Ostaje nam nekoliko dana da vidimo da li će ga sunce oporaviti ako izbegnemo najavljene nepogode koje su najavili za večeras i za sutra. Ostaje nam samo da čekamo i da se molimo, rekao je Lukić.

No sudeći po nepogodi koja je usledila samo nekoliko sati posle ove posete Stejanovcima, pitanje je koliko će usevi moći da se oporave.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.