26.07.2023.
Aktuelno

Poljoprivrednici: Visok stepen zaštite od afričke svinjske kuge

Pojava Afričke kuge svinja na teritoriji opština Šid i Stara Pazova, podigla je prevenciju u ostalim delovima Srema na najviši mogući nivo. Kako kažu u Sremskoj Mitrovici, od ove bolesti nema leka niti preventivne vakcinacije životinje, te se zato farme moraju maksimalno zaštiti.
– Što se tiče afričke svinjske kuge je tema koja se godinama kod nas pominje i nije novina. Nismo iznenađeni niti mi u upravi niti odgajivači. Sve je bliže nama, pojavila se u okolnim opštinama, ali se moramo boriti. Naš štab za vanredne situacije i operativni tim koji se bavi problematikom zaraznih bolesti u poljoprivredi, u stočarstvu, održali su sastanke i mi smo povukli prve poteze u saradnji sa Upravom za veterinu, Ministarstva poljoprivrede. Prosledili smo putem medija informacije, preko naših mesnih zajedniica i na taj način pripremamo našu teritoriju za eventualnu pojavu bolesti, za koju nema lek. Jedina mogućnost kada se pojavi je uništavanje tih svinja. Ono što je bitno da kažemo, jeste da je preventivne mere sada neophodno podići na najviši mogući nivo na farmama. Smanjiti kretanje i ljudi i životinja, da se se dezobarijere drže kako treba, sprečiti ulazak drugih lica i uopšte kontakt i mogućnost da virus dođe na naše farme. Problem su divlje svinje, koje prenose zarazu. Organizovani smo ukoliko dođe do toga da se afrička kuga pojavi na našoj teritoriji, da se to na adekvatan način ukloni. Ostaje da se nadamo da neće biti štete ovakve vrste, kazao je Vladimir Nastović, načelnik GU za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici.
Da su svi u pripravnosti na farmama, kaže i odgajivač tovljenika Bora Šuljmanac iz Laćarka.
– Trenutno smo svi u pripravnosti od radnika na farmi, do nas vlasnika. Presvlačimo se, ne puštamo unutra nikog i posebno vodimo računa o putevima hrane, šta ulazi i šta izlazi, o odlaganju osoke, kao i to da se utovar i istovar vrše u potpunosti na bezbedan način, prema pravilima. Teško nam je, ali ne puštamo kamione niti ljude na farmu. Na pragu nam je, u susednoj opštini, nadamo se da će virus stati jer smo preduzeli sve mere. Najveća borba je sa savešću čoveka, na šta sada apelujem. Ne možemo farme staviti pod stakleno zvono i zato ljudski faktor mora biti odgovoran, a pitanje je koliko će to tako i biti. Olako smo sve shvatili, taj virus se manifestovao još pre dve godine. Stočarstvo je na niskim granama, a ovo bi bio veliki udarac. Moje kolege kada prodaju svinje, ne tove nove, jer su u panici od afričke kuge. Prodaja ide sada teško, klaničari su prebukirani, jer imaju dosta posla u delovima gde se spasava šta se spasiti može. Jako slabo tovare svinje ovde, mi nismo prioritet. Moje svinje su pristigle za prodaju, a ja to ne mogu da uradim. Nadam se da ću to uraditi u naredne dve nedelje. Svi smo zabrinuti, kaže Bora Šuljmanac iz Laćarka.
Na teritoriji Mitrovice je stradao najveći broj svinja pre 13 godina, ali od klasične kuge, kada je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tada utvrdila žarište klasične kuge svinja na farmi u Velikim Radincima. Tada je vršena i eutanazija i vakcinisanje.

Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.