Aktuelno

Afrička kuga u Šidu i Staroj Pazovi – preventivne mere u Inđiji

Zbog pojave afričke kuge na teritoriji opštine Stara Pazova održan je sastanak u Opštini Inđija kojem su prisustvovali stočari sa teritorije te opštine, predstavnici mesnih zajednica, vlasnici farmi svinja, veterinari, republički veterinarski inspektor i predstavnici lokalne samouprave.
Kako je izvestio prisutne Stevan Živojinov, republički veterinarski inspektor, svinjska kuga zabeležena je u dva domaćinstva u Belegišu i Surduku. Zaraženo je ukupno 86 svinja, a u ostalim delovima susedne opštine evidentirano je još 12 prijava potencijalnih slučajeva, što je dovoljan razlog da se mere prevencije u inđijskoj opštini podignu na maksimum.
-Važno je nakon prvih simptoma odmah preuzeti sve neophodne mere kako se bolest ne bi širila dalje. Afrička kuga može se prepoznati u slučajevima iznenadnog uginuća jedne ili više svinja, gubitkom apetita, potištenošću, povišenoj temperaturi i krvarenjem kože. Takođe, tu su i mere prevencije koje se odnose na sprečavanje kontakta sa divljim svinjama, koje su rezervoari virusa- istakao je Živojinov i dodao da se pomenute mere posebno odnose na lovce:
-Obavezno treba dezinfikovati odeću i obuću, postaviti dezobarijere na ulasku i izlasku iz objekata u kojima su svinje, ne hraniti životinje pomijama i izbegavati pašno držanje svinja.
Kako je istakao Živan Živanović, pomoćnik predsednika opštine Inđija, sastanak sa republičkim inspektorom organizovan je kako bi se na vreme, delovalo preventivno, jer se ta opština graniči sa ugroženim područjima.
– Moramo intenzivirati komunikaciju mesnih zajednica, stočara i veterinarskih službi, kako bi bile preduzete preventivne mere na teritoriji cele opštine, sa posebnim apelom na lovačka udruženja. Apel je da ne zalaze u zaražena područja- rekao je Živanović.
Kako je istaknuto na sastanku, trenutno ne postoji lek niti vakcina koje bi sprečile ili suzbile afričku kugu kod svinja. Prema rečima Stevana Živojinova, republičkog veterinarskog inspektora, osim u staropazovačkoj opštini, bolest je registrovana u opštini Šid, kada je u pitanju područje Sremskog okruga.

M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.