21.07.2023.
Društvo

Vruća gibanica za vrele dane

Centralna manifestacija u okviru trinaeste „Gibanicijade“ u Ašanji održana je 16. jula u popodnevnim satima, kada su posetioci mogli da uživaju kako u bogatom kulturno-umetničkom programu, tako i u jednom od najpopularnijih srpskih kulinarskih specijaliteta – gibanici. Na štandovima udruženja žena i proizvođača testenina bile su izložene i gostima dostupne najbolje sremske i srpske gibanice. Dok je stručni žiri razgledao štandove i degustirao gibanice i ostale tradicionalne slatke i slane sremačke specijalitete, posetioci su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu, hladnom piću i toplim gibanicama. A posetilaca je, uprkos tropskoj vrućini, bilo više nego ikad, i stigli su iz svih mesta pećinačke opštine, ali i iz čitavog Srema i iz Beograda.

I ove godine, organizator je Turistička organizacija opštine Pećinci u saradnji sa Mesnom zajednicom „Ašanja“ i Udruženjem žena „Lepota Ašanje”, a uz podršku Kulturnog centra, dok je pokrovitelj manifestacije već tradicionalno pećinačka lokalna samouprava. U ime pokrovitelja, učesnike i goste pozdravio je zamenik predsednika Opštine Pećinci Zoran Vojkić, poželeo im da svi zajedno uživaju u Gibanicijadi i obećao da će Opština i ubuduće podržavati manifestacije koje neguju kulturno i kulinarsko nasleđe našeg kraja.

– Zahvaljujem se svim učesnicima, organizatorima i Ašanjcima koji su doprineli da Gibanicijada bude besprekorna, a na lokalnoj samoupravi je da ovakve manifestacije podržava, jer one to zaslužuju – rekao je Vojkić.

Direktorka opštinske Turističke organizacije Ljubica Bošković slaže se da je ovogodišnja Gibanicijada po mnogo čemu izuzetna.

– Ovo je trinaesta po redu „Gibanicijada“ u Ašanji, a bila bi petnaesta da nas korona dve godine nije sprečila da je organizujemo. Ovu činjenicu ističem zato što ove godine imamo trinaestu regatu, a „Gibanicijada“ bi bila petnaesta – hoću da kažem da je ovo manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Pećinci. Bez obzira na vrućinu, kao organizator izuzetno sam zadovoljna odzivom žena, jer ove godine imamo dvadesetak udruženja žena, a takođe su se i folklorna društva zdušno odazvala pozivu da obezbede bogat kulturno-zabavni program. Štandovi krase centar Ašanje, miriše gibanica u ovom mestu, a miriše i paprikaš, i sve to uz bogat program na pozornici – izjavila je Bošković.

Predsednica Udruženja žena „Lepota Ašanje” Zorka Ćurčija i predsednik Saveta MZ Dejan Đuraćis su posle višednevnog rada na pripremi „Gibanicijade“ konačno mogli da odahnu jer i prvog i drugog dana manifestacije sve je bilo bolje nego što su očekivali, a očekivali su da će poseta biti slabija zbog visokih temperatura. Za njih je bilo i lepo iznenađenje što su ih posetili i biciklisti iz beogradskog biciklističkog kluba TCT – oni su uz Ašanjce od prve „Gibanicijade“ i nikada do sada nisu izostali, uvek biciklima dođu do Ašanje i onda polako obiđu i Kupinovo i Obedsku baru.

– Od početka posećujemo „Gibanicijadu“ i uvek tokom te manifestacije bude lepo vreme. Normalno je da u julu budu visoke temperature i ne vidim zašto bi se od toga pravio problem. Mi smo krenuli jutros, otišli u Kupinovo, vratili se u Ašanju i sada se lepo družimo sa našim prijateljima iz ovog mesta. Posle toliko godina poseta „Gibanicijadi“, mi ovde dolazimo kod prijatelja koji nam se raduju, kao i mi njima. Kao što oni ne mogu da zamisle „Gibanicijadu“ bez nas, tako ni mi ne možemo da zamislimo da ova manifestacija prođe bez nas i ove lepe biciklističke ture od Beograda do Kupinova – kazao je predsednik TCT kluba Tomislav Čaglić.

I tako, dok su neki na „Gibanicijadi“ od njenog početka, bilo kao izlagači ili posetioci, nekima je pak ovogodišnja manifestacija bila prilika da prvi put javno promovišu svoj rad i da se ohrabre za neke buduće, lepe poduhvate. Mlada Svetosavska omladinska zajednica „Vera, Nada, Ljubav” iz Ašanje nedavno je osnovana, ali već ima poduži spisak aktivnosti kojima može da se ponosi. Na ovogodišnjoj gibanicijadi imala je svoj veoma originalan i zapažen štand na kome su Andrea Milivojević, Irina Milanović, Pavle Radojčić, Nemanja Radovanović, Stefan Devrnja, Petar Somborski, Mateja Radojčić, Andrej Šmit i Luka Aleksić goste posluživali specijalitetima koje su njihove mame napravile i usput rado i samouvereno odgovarali na pitanja radoznalih posetilaca.

Tokom trajanja manifestacije, 15. i 16. jula, na letnjoj pozornici nastupali su DNNT „Kupinik“ iz Kupinova, FD „Izvor Donji Tovarnik“, KUD „Karlovčić“, DNNT „Iskon“, Šimanovci, Folklorna sekcija i pevačka grupa „Svitac“ iz Deča, KUD „Miloje Beljinac” iz Skele, glumac Milan Dudić, književnik Stevan Vidović Brica i vokalna solistkinja Anastasija Maksić iz Ašanje. Oni su svojim nastupima učinili da ovogodišnja gibanicijada u Ašanji bude izuzetan kulturni događaj. A pošto je manifestacija bila i takmičarskog karaktera, da sve protekne u fer atmosferi i uz nepristrasne ocene kvaliteta, potrudio se žiri u čijem sastavu su bili Nenad Pavlović, Branislava Markovinović, Boško Cucin i Mirko Stanković. Po njihovoj oceni, najbolju gibanicu umesile su žene iz UŽ „Sremica” iz Pećinaca. Ogarčanke su imale najbolji kolač na kukuruzovini, SOZ iz Ašanje imala je najoriginalniji štand, UŽ „Sunčev cvet” iz Donjeg Tovarnika imao je najbogatiju korpu, UŽ iz Kovina dobilo je nagradu za najlepše štrikane igračke, a UŽ iz Rume – za najbolju štrudlu. Udruženje građana „Ruzmarin” iz Golubinaca nagrađeno je za najlepši štand, UŽ „Jefimija” iz Surduka za najlepši ručni rad, UŽ iz Stejanovaca za najlepše vanilice, „Tifani” iz Dobrinaca za najlepši ćilim, „Perla” iz Boljevaca za najlepšu vezenu sliku, UŽ iz Klenka za najbolje etno – jelo, „Majka Angelina” iz Kupinova za etno štand, „Veselice” iz Deča za najhrskaviju gibanicu, „Kolevka Srema” iz Pećinaca za najbolji rad od pustovane vune i „Šimanovčanke” za najraznorsniju ponudu na štandu.

Organizatori i zamenik predsednika opštine Zoran Vojkić uručili su zahvalnice i pehare učesnicima i sponzorima „Gibanicijade, a sremski paprikaš za sve učesnike i goste pripremilo je Lovačko društvo „Ašanja“.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.