Aktuelno

Otvoren kamp za decu iz dijaspore

Otvaranju EKO SORA kampa „Zasavica 2023“, koji okuplja decu i mlade iz dijaspore, prisustvovao je ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević. Njega su u kampu, koji se održava u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, dočekali gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i uprava rezervata. Ministarstvo finansira i pomaže organizaciju 22 ovakva kampa.

– Ovo je prvi program koji smo želeli da prilagodimo savremenom dobu i da ga okrenemo ka mlađim generacijama, odnosno da mlade iz dijaspore okupimo u Srbiji. Otvaramo prvi od 22 kampa, u 20 gradova i opština na teritoriji naše zemlje. To su tematski kampovi, ekološki, naučni, sportski i kulturno umetnički. Gde god da odete van Srbije, naši mališani se okupljaju u okviru takvih društava. Cilj je da se druže, razmenjuju znanja i iskustva sa ovdašnjim drugarima, razgovaraju na srpskom jeziku i upoznaju kulturu i istoriju regiona. Na taj način ćemo njihovom srcu približiti Srbiju, kako bi oni kada završe školovanje, razmišljali o tome da se vrate u svoju zemlju.

Ministar Đorđe Milićević je pohvalio Sremsku Mitrovicu, kao lokalnu samoupravu koja je najbrže organizovala kamp.

– Meni je posebno drago što imamo priliku da na teritoriji Sremske Mitrovice vidimo 115 dece učesnika kampa, iz 11 zemalja. Boraviće ovde nedelju dana, a pored zabave, kamp će im pružiti edukaciju. Prvenstveno se stavlja akcenat da govore srpski jezik, odnosno maternji. Imaće priliku da kroz radionice ga ili obnove ili nauče, a pozivam ih da prošetaju i kroz grad uz vodiče, kako bi uvideli kakvo kulturno-istorijsko nasleđe ovde postoji, izjavila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Ideja ovog kampa je da se ohrabre deca i mladi Srbi u dijaspori i okruženju da otkriju kroz volonterski rad i istraživanja zaštichenog prirodnog dobra nešto o svojoj zemlji, a baviće se merama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac.

 

A. Dražić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.