06.07.2023.
Kultura

Promocija zbirke pesama Jelene Šarković

Jelena Šarković ima 23 godine i njena prva zbirka pesama ugledala je svetlost dana. Zbirka pod naslovom „Dete prašnjavih puteva“ prvi put je promovisana u „Buk Bar“ knjižari u Sremskoj Mitrovici, 29. juna.

– Moja prva zbirka je sastavljena iz četiri celine. Zasnovana je na ženskom identitetu. Celine se zovu „Kolevka“, zatim se nadovezuju „Devojčica“, „Biće“ i „Staklena palata“. Te pesme dugo nastaju, a kontinuitet je počeo pre oko godinu dana. Sama ideja se rodila mnogo ranije. Motiv mi je bila atmosfera u svetu, koju sam primetila, senzibilitet, ljudi, odnosi između njih, moja iskustva kao ženske osobe i pritisak da se bude ono što drugi žele da budeš, a ti još uvek nisi dorastao. Ima autobiografskog, ali ne mogu da kažem da pišem o sebi, jer mi kroz nas doživljavamo neke druge osobe, kroz odnose sa njima i razgovore. Nikada, zapravo, ne znaš na čijoj si se frekvenciji prikazao i pokazao, kazala je o svojoj zbirci Jelena Šarković.

Mlada autorka Šarković je završila dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Piše od srednjoškolskih dana, kako poeziju, tako i prozu, kratke priče, drame, scenarije…

– Volela bih da se u budućnosti pronađem na neki prirodan način, da ne forsiram ništa. Takođe, želja mi je da se usmerim ka pozorišnoj umetnosti ili ka filmu. Mesta za pisanje će uvek biti, u zavisnosti od inspiracije i unutrašnjeg osećaja, ali nikada ne znaš kada će to „da te pozove“, kaže naša sagovornica.

Za zbirku pesama Jelene Šarković, koja ima 33 pesme, kritiku je pisao Muharem Bazdulj. Na promociji su stihove govorili glumci Jelena Janković i Vladimir Balašćak, a o knjizi i autorki je prof. dr Slađana Milenković rekla da predstavljaju novinu na književnoj sceni Srbije, o kojoj će se tek čuti.

– Eksperimentisanje rečima, igranje, kraći, slobodan stih bez rimovanja, pesme kraće, eliptične vrlo retke duže forme, uobičajeno se završavaju poentom u kojoj je sadržan i obrt koji ponekad iznenađuje. Jezik je svakodnevni, logično vezan za urbane pejzaže, a izraz jezgrovit i bogat smislom, sadržajem. Trideset tri pesme, simbolično, koliko je Hrist imao godina kada je razapet, označavaju da je spisateljica Jelena Šarković zrela i da je doživela metamorfozu u poeziji, te se sad duhovno ovaplotila u stihu. Kičma ima 33 pršljena, a zbirka se završava pesmom sa tim naslovom. Simbolika broja 33 veoma je mnogo raširena u umetnosti, ne samo književnoj, taj broj je veoma značajan u hrišćanstvu zbog pomenute Hristove 33 godine, pored toga, veruje se da su mnoge istorijske ličnosti poživele isto toliko, kao recimo Aleksandar Makedonski. Pridaje mu se zanačaj i kao anđeoskom broju koji podstiče duhovno prosvetljenje najčešće kroz kreativnost, ima verske konotacije, a vezane su za odgovornost, mudrost ali i snagu, reči su Slađane Milenković.

Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.