Aktuelno

Nema Afričke kuge u Sremu

Povodom trenute situacije sa bolešću afričke kuge svinja na teritoriji Republike Srbije, dana 30.06.2023. godine u prostorijama Gradske kuće Grada Sremska Mitrovica održan je sastanak stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epizootija.

Sitaucija u Sremskom Upravnom okrugu je pod kontrolom i nema pojave slučaja  a prema podacima Uprave za veterinu, veterinarske inspekcije na  teritoriji Sremskog okruga.

Sastanak je sazvan radi definisanja preventivnih mera za sprečavanje pojave zaraze u narednom periodu, izjavila je Emina Milakara šef veterinarske inspekcije.

Članovi stručno – operativnog tima uputili su apel stočarima i uzgajivačima svinja da u narednom periodu na svojim gazdinstvima i farmama pojačaju biosigurnosne mere, kao i da omoguće sprovođenje mera poput redovne dezinfekcije objekata u kome borave svinje, izbegavaju pašno držanje svinja, svaku promenu zdravstvenog stanja životinja,  naglo uginuće prijave nadležnom veterinaru, a ukoliko su u mogućnosti da postave dezbarijere na ulazu u svoja gazdinstva, objekte.

Takođe upućen je apel  na važnosti obeležavanja i registraciji životinja.

Planom zaštite i spasavanja za Grad Sremska Mitrovica jasno su predviđene i propisane procedure zadelovanje svih subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja od epizootija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.