30.06.2023.
Aktuelno

Koncert Zrenjaninske filharmonije

Ovogodišnje Kulturno leto pripremljeno je najambicioznije do sada, jer će od 28. juna, kada je počelo, pa do 30. avgusta, kada se završava, biti realizovana čak 33 programa.
Koncert Zrenjaninske filharmonije je bio prvi na programu i sa njim je otvoreno Kulturno leto.
Jedinstvenim nastupom Zrenjaninska filharmonija izmamila je ovacije publike, koja je uživala u pripremljenom programu. Reč je bila o poznatim hitovima iz domaćih i stranih filmova koje su izvodili vrsni interpretatori – Dušan Svilar i Mirna Radulović.
Pomenimo neke od pesama kao što su „Zvižduk u osam“, „Nesanica“, „Ružo rumena“ i veliki hit iz filma „Toma“ – „Ponoć“.
Zrenjaninska filharmonija je izvela i teme iz filmskih klasika kao što su Kum, Otpisani, Balkan Ekspres, serija Bolji život, Vratiće se rode, Kamiondžije…
Program je završen pesmama „Vidovdan“ i „Ovo je Srbija“.
– Trudili smo se da nastavimo sa kvalitetnim programom, kako publika od nas i očekuje.Verujem da smo u tome uspeli. Čast da otvori Kulturno leto pripala je sjajnoj Zrenjaninskoj filharmoniji. Do 30. avgusta svi posetioci će imati prilike da uživaju u zaista raznovrsnom programu. Biće koncerata, književnih večeri, pozorišnih predstava, likovnih i filmskih programa, ali i stručnih predavanja, kaže Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine.
Ona je dodala da su se sve ustanove kulture, kao i Turistička organizacija uključile u osmišljavanje Kulturnog leta.
– Pripremljena predavanja će imati naučni karakter, ali će biti tako prilagođena da se publika upozna sa našom prošlišću, rumskom istorijom, sa manje pozantim detaljima naše istorije. Cilj tih predavanja je da se rumska publika bolje upozna sa bogatom istorijom svog grada, kaže predsednica Ćirić.
Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije izrazio je zadovoljstvo što upravo oni otvaraju rumskom Kulturno leto.
– Mi smo pre dve godine lansirali projekat ABBA simfonik šou i sa njim nastupamo po čitavo regionu. Hoću da čestitam domaćinima na vrhinskoj organizaciji, stvarno nam je čast što smo ovde i nadamo se da će publika u Rumi uživati u programu. To su hitovi filmske muzike, 90 odsto programa je repertoar iz domaće filmske produkcije, rekao je Roman Bugar.
Dodajmo još da je Zrenjaniinska filharmonija najstarija filharmonija u Srbiji i da je osnovana 1899. godine. Funkcionisala je sve do 1956. godine.
– Posle 60 godina sa kolegama sam reosnovao filharmoniju i krenuli smo prvo sa izvođenjima u Zrenjaninu, pa u Srbiji i celom regionu. Hoću da se pohvalim činjenicom da smo ove godine potpisali eksluzivan ugovor sa italijanskom produkcijskom kućom, baš za projekat ABBA simfonik šou. Sa njima treba da realizujemo preko 100 koncerata u naredne dve godine, kaže direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.