29.06.2023.
Društvo

„Vidovdanski sabor“

Društvo Vrdničana „Vidovdan“ je organizovalo ove godine 21. „Vidovdanski sabor“, koji je  održan od 18. do 28. juna u Vrdniku.

Vidovdanski sabor u Vrdniku neraskidivo je povezan sa negovanjem sećanja na kneza Lazara, a prvi put još 1697. godine, kada su njegove mošti donesene u vrdnički manastir u Ravanicu.

Potom je pre 134 godine prvi put organizovan „Vidovdanski sabor“. Tradicija je prekinuta, da bi opet oživela, kada je 28. juna 2003. godine ponovo održan. Ovaj sabor ima nekoliko važnih ciljeva: negovanje pijeteta prema Svetom knezu Lazaru, očuvanje istorijske, materijalne i duhovne kulture Vrdnika, negovanje tradicije, narodnih običaja i verovanje, prezentovanje nošnji, jela, starih zanata, rukotvorina, domaćih prirodnih proizvoda ovog kraja, kulturno – umeničkog stvaralaštva, ali i unapređenje turističke ponude Vrdnika, iriške opštine i šire okoline.

Slavko Stanišić, predsednik Društva Vrdničana „Vidovdan“, koje je organizator ovog sabora, kaže da je on  koncipiran   kao spoj tradicije, istorije i sadašnjosti.

– Cilj nam je da ona postigne nacionalni nivo, da je programski i sadržajno obogatimo i mislim da smo u tome uspeli. Iako je manifestacija počela 18. juna sportskim aktivnostima, najviše dešavanja je u poslednja tri dana. Potrudili smo se da za svakog po nešto bude zanimljivo, kaže Stanišić.

Poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović je svečano otvorio „Vidovdanski sabor“ 24. juna. On je istakao da je Vidovdan simbol slobode i simbol borbe i očuvanja državnosti.

– On je, koliko dan tuge toliko i dan nacionalnog ponosa, ali je Vidovdan danas i nacionalna obaveza, sećanje na ono što smo bili i ono što treba da budemo, poručio je Vujadinović.

Vujadinović je dodao da se sa ove manifestacija šalje i jedna važna  poruka ljudima na Kosovu i Metohiji, a to je poruka sa smo uz njih i sa njima.

„Vidovdanski sabor“ u Vrdniku, posle brojnih dešavanja i manifestacija, zatvara se 28. juna duhovnim svečanostima koje započinju u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Ravanica.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo turizma i omladine.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.