29.06.2023.
Društvo

Dani Dunava u Banoštoru

Dvanaesta po redu manifestacija „Dani Dunava“ u Banoštoru, održana je u subotu, 24. juna. Manifestacija je otvorena minutom ćutanja, u znak sećanja na upokojenog predsednika te Mesne zajednice Radivoja Rakića Ćege, koji je preminuo u aprilu ove godine. „Dane Dunava“ je zvanično proglasio otvorenim Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

– Veliko je zadovoljstvo biti na manifestaciji, na kojoj se vidi kako zajedno opština, mesna zajednica i stanovnici Banoštora mogu da naprave ovako nešto lepo, već dvanaesti put. Dogovori između Opštine i Pokrajinskog sekretarijata su kratko trajali i bili su efikasni, oko pomoći i osnovali smo Turističku organizaciju Beočina. Oslanjajući se na entuzijazam organizatora i meštana, podršku opštine i sekretarijata, dolazimo do rezultata da se u Vojvodini održava više od 1.700 manifestacija. Beočin se naslanja na Frušku goru i to je veliki potencijal, baš zato pričajući o funkcionisanju Turističke organizacije, napravili smo plan kako to treba da izgleda. I ostala mesta, naravno, uzimaju deo tog posla, naročito onog koji je vezan za privredu. Mislim pre svega na vinare, njihovu ponudu, Dunav, izjavio je Milan Jarić.

Gastronomske đakonije

Manifestacije u Sremu ne mogu da prođu, a da se ne jede kvalitetna hrana. Ove godine su na licu mesta svi posetioci imali priliku da vide kako se mesi testo za krofne, zatim peče, a na kraju i kusa. Štand koji uvek privuče veliku pažnju, jeste štand gostujućeg Udruženja žena „Gorska ruža“ iz Rakovca.

– Naš štand predstavlja tradicionalnu kuhinju Srema, odnosno Vojvodine. Bavimo se i izradom suvenira, koje smo takođe donele, a sav prihod od prodaje ćemo uplatiti za lečenje Bojana Matavulja, dakle, zarada ide u humanitarne svrhe. Posetioci mogu kod nas da probaju baklavu sa makom i sa orasima, pitu sa višnjama, vanilice, breskvice, oraščiće, padobrančiće. Od slanog programa imamo gibanice i pitu sa čvarcima. Sve su to domaći recepti, kazala nam je Tanja Ajeti, predsednica Udruženja žena „Gorska ruža“.

Manifestacija je obuhvatila kulturno – umetnički program, kao i društvene igre i nadmetanja, kako za mlade tako i za starije.

– Meni lično je ovo najdraža manifestacija, jer kao što vidimo svi, prisustvuje i učestvuje veliki broj dece. Pokušavamo da kroz zabavno – edukativni program, deci pokažemo značaj Dunava i koliki potencijal nam pruža. Imamo u planu da u Banoštoru izgradimo novu marinu koja će omogućiti da veći rečni brodovi ovde pristaju i samim tim povećaćemo broj turista i značajno unaprediti svoje kapacitete, izjavio je Nemanja Vilić, predsednik Skupštine opštine Beočin.

Na čelu ove Mesne zajednice sada je Dragica Krstić, inače i predsednica Udruženja žena „Jana“ iz Banoštora. Obraćajući se prisutnima, podsetila je na značajnosti koje je u ovom mestu pokrenuo upokojeni Radivoj Rakić.

– Prvi put bez našeg dosadašnjeg predsednika održavamo manifestaciju „Dani Dunava“ i svi smo puni emocija. Nadam se da će deca biti zadovoljna, kao i posetioci i učesnici. Pripremili smo od programa mali fudbal, pecanje, mešenje krofni, animatore i horove. Banoštor je za dobrodošlicu svih gostiju uvek spreman, kazala je Dragica Krstić.

A. Dražić

Foto: B. Tucaković

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.