Društvo

Dani Dunava u Banoštoru

Дванаеста по реду манифестација „Дани Дунава“ у Баноштору, одржана је у суботу, 24. јуна. Манифестација је отворена минутом ћутања, у знак сећања на упокојеног председника те Месне заједнице Радивоја Ракића Ћеге, који је преминуо у априлу ове године. „Дане Дунава“ је званично прогласио отвореним Милан Јарић, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам.

– Велико је задовољство бити на манифестацији, на којој се види како заједно општина, месна заједница и становници Баноштора могу да направе овако нешто лепо, већ дванаести пут. Договори између Општине и Покрајинског секретаријата су кратко трајали и били су ефикасни, око помоћи и основали смо Туристичку организацију Беочина. Ослањајући се на ентузијазам организатора и мештана, подршку општине и секретаријата, долазимо до резултата да се у Војводини одржава више од 1.700 манифестација. Беочин се наслања на Фрушку гору и то је велики потенцијал, баш зато причајући о функционисању Туристичке организације, направили смо план како то треба да изгледа. И остала места, наравно, узимају део тог посла, нарочито оног који је везан за привреду. Мислим пре свега на винаре, њихову понуду, Дунав, изјавио је Милан Јарић.

Гастрономске ђаконије

Манифестације у Срему не могу да прођу, а да се не једе квалитетна храна. Ове године су на лицу места сви посетиоци имали прилику да виде како се меси тесто за крофне, затим пече, а на крају и куса. Штанд који увек привуче велику пажњу, јесте штанд гостујућег Удружења жена „Горска ружа“ из Раковца.

– Наш штанд представља традиционалну кухињу Срема, односно Војводине. Бавимо се и израдом сувенира, које смо такође донеле, а сав приход од продаје ћемо уплатити за лечење Бојана Матавуља, дакле, зарада иде у хуманитарне сврхе. Посетиоци могу код нас да пробају баклаву са маком и са орасима, питу са вишњама, ванилице, бресквице, орашчиће, падобранчиће. Од сланог програма имамо гибанице и питу са чварцима. Све су то домаћи рецепти, казала нам је Тања Ајети, председница Удружења жена „Горска ружа“.

Манифестација је обухватила културно – уметнички програм, као и друштвене игре и надметања, како за младе тако и за старије.

– Мени лично је ово најдража манифестација, јер као што видимо сви, присуствује и учествује велики број деце. Покушавамо да кроз забавно – едукативни програм, деци покажемо значај Дунава и колики потенцијал нам пружа. Имамо у плану да у Баноштору изградимо нову марину која ће омогућити да већи речни бродови овде пристају и самим тим повећаћемо број туриста и значајно унапредити своје капацитете, изјавио је Немања Вилић, председник Скупштине општине Беочин.

На челу ове Месне заједнице сада је Драгица Крстић, иначе и председница Удружења жена „Јана“ из Баноштора. Обраћајући се присутнима, подсетила је на значајности које је у овом месту покренуо упокојени Радивој Ракић.

– Први пут без нашег досадашњег председника одржавамо манифестацију „Дани Дунава“ и сви смо пуни емоција. Надам се да ће деца бити задовољна, као и посетиоци и учесници. Припремили смо од програма мали фудбал, пецање, мешење крофни, аниматоре и хорове. Баноштор је за добродошлицу свих гостију увек спреман, казала је Драгица Крстић.

А. Дражић

Фото: Б. Туцаковић

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.