29.06.2023.
Društvo

Rešava se višedecenijski problem

Gradska deponija je zatvorena oprošle godine i od tada se otpad iz rumske opštine odvozi na Regionalnu deponiju „Srem – Mačva“. Ove godine u maju je započela prva faza rekultivacije oko devet hektara zemljišta na kojem se nalazi deponija, koja bi trebalo da se završi u septembru. Druga faza podrazumeva kompletnu rekultivaciju sa zelenim površinama, drvećem i biljkama i taj novi izgled ova površina bi trbalo da dobije u sledećoj godini.

Radove u okviru prve faze obišla je 22. juna Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, zajedno sa predsednicom Opštine Aleksandrom Ćirić i njenim saradnicima. Aleksandra Ćirić je podsetila da je prilikom dolaska na funkciju predsednice Opštine 16. decembra 2021. godine, obećala da će lokalna samouprava Rumu učiniti lepšom, čistijom i zelenijom sredinom i na tome se kontinuirano radi. Ona je zahvalila ministarki Vujović što u tim naporima imaju njenu podršku.

– Mi smo u januaru prošle godine zatvorili deponiju, koja je bila naš  višedecenijski problem i jedno ruglo, pogotovo  što se nalazi na samo dva i po kilometra od grada i u blizini magistralnog puta M21, rekla je predsednica Ćirić.

Ona je ukazala da je zatvoreno i niz drugih divljih deponija, za šta su finansijsku podršku takođe, dobili od Ministarstva zaštite životne sredine. Nabavljeni su i dodatni kontejnere za svaku mesnu zajednicu, tako da svaka ima po četiri kontejnera, ali su veoma značajna sredstva uložena i u opremanje JP „Komunalac“, pre svega u nabavku potrebne mehanizacije za odvoženje smeća.

– Uložili smo 115 miliona dinara u mehanizaciju našeg preduzeća,  kupili smo nove velike abrol kontejnere sa kamionima, autopodizače, sve ono što je bilo neophodno kako bi mogli da efikasno i što brže odvoze otpad od mesnih zajednica do Regionalne deponije. Zahvaljujem se ministarki Vujović  što je prepoznala naš trud i  izdvojila sredstva da krenemo u konačnu rekultivaciju ove nesanitarne deponije koja se nalazi neposredno u blizini rada. Zadovoljna sam dinamikom radova prve faze, a naredne godine krećemo u drugu i time ćemo rešiti  ovaj naš višedecenijski problem, istakla je Aleksandra Ćirić.

Irena Vujović je rekla da su obećanje ispunili i da je u toku rešavanje višedecenijskog problema nesanitarne deponije u Rumi, te istakla odlučnost predsednice Ćirić da krene u rešavanje ovog problema, ali i promeni navike građana kada je odlaganje smeća u pitanju.

– Sanacija i rekultivacija ove deponije iziskuje pre svega vreme, ali i mnogo sredstava. Mi smo u prvoj fazi zajednički odvojili 300 miliona dinara. Prva faza koja će trajati do kraja godine, a sledeće nas čeka druga faza. Svi radovi se izvode po standardima i propisima Evropske unije, rekla je ministarka.

Ona je dodala da će se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj raditi i na povećanju kapaciteta Regionalne deponije „Srem – Mačva“.

– Ta izgradnja regionalnog centra i novih objekata je predviđena takođe, za mart sledeće godine, što znači da mi danas i svaki naredni dan radimo intenzivno na dokumentaciji, sa stranim konsultatima koji nam pružaju pomoć i savete. Nadam se da će do kraja godine biti raspisan međunarodni tender za izvođača, s obzirom na to da je vrednost proširenja i izgradnje nove ćelije sada procenjena na oko 15 miliona evra, kaže Irena Vujović.

Ona je najavila zatvaranje starih, nesanitarnih deponija po celoj Srbiji, ali je istovremeno ukazala i na značaj podizanja svesti građana o očuvanju životne sredine.

Ministarka Irena je najavila još projekata u Rumi u saradnji sa Ministarstvom, a to je projekat ozelenjavanja koji ć se realizovati na jesen,  a tu je  i  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.