Kultura

ČORTANOVCI

„Šekspir festival“ proslavlja svoj 10. rođendan

Predstava “Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača otvoriće 10. „Šekspir festival“ u Čortanovcima koji se ove godine održava od 29. juna do 05. jula. Tim povodom u ponedeljak, 12. juna, održana je konferencija za medije u Vili Stanković u Čortanovcima, mestu na kojem se održava ovaj jedinstveni festival u našoj zemlji.

Kako je istakao Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, u okviru 10. izdanja biće izvedeno osam predstava. Publici će se u ambijentu rezidencije Vile Stanković , na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije.

-Pre deset godina rodio se Šekspir festival u Čortanovcima! Otvorio ga je Šekspirov Glob teatar iz Londona. A onda su nam u goste dolazile predstave iz 22 zemlje sveta, 54 predstave su izvedene, više od 20 naslova iz celokupnog opusa Šekspira koje je pogledalo preko 20 hiljada gledalaca. Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji- istakao je Nikita Milivojević govoreći o prvih deset godina Šekspir festivala.

Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, 30. juna nastupiće Jerevanski kamerni teatar sa predstavom „Romeo i Julija“, zatim za 01. jul je predviđeno izvoženje predstave turskog teatra „Magbet/Košmar za dvoje“. Flute Theatre iz Velike Britanije nastupa 02. jula sa predstavom „Perikle“ dok će 03. jula biti reprizno izvedena predstava sa otvaranja festivala, “Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača.

Ispred institucija koje su podržale Šekspir festival prisutne predstavnike medija pozdravili su Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Živan Živanović, pomoćnik predsednika opštine Inđija koji je istakao da je festival veoma značajan za tu sremsku opštinu, koja je zahvaljujući ovom kulturnom događaju odavno prepoznata na kulturološkoj mapi Šekspirovih festivala.

-Opština Inđija svake godine pruža podršku Šekspir festivalu i potrudićemo se da ta podrška bude značajnija svake sledeće godine- istakao je Živanović i dodao da je Opština Inđija ove godine iz budžeta izdvojila tri miliona dinara za Šekspir festival.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da su i ove godine dali „vetar u leđa“ 10. jubilarnom Šekspir festivalu.

-U prilog tome govori i da je Šekspir festival dobitnik priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine“ kao jedna od najznačajnijih pokrajinskih manifestacija sa aspekta međunarodne promocije Vojvodine i Srbije- rekla je Milošević i dodala da je resorni sekretarijat od prošle godine uspeo da udvostruči sredstva namenjena scenskom stvaralaštvu i da su ove godine obezbedili pet miliona dinara za Šekspir festival.

Internacionalni Šekspir festival Evropska mreža festivala zvanično je 2019. godine uvrstila na listu najznačajnijih na Starom kontinentu. Osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, Šekspir festival se od početka održava uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novog Sada, UNIQA osiguranja.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine. Pored želje da otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom, i nakon deset godina postojanja, zaključak je da je ta misija ispunjena.

M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.