15.06.2023.
Društvo

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U RUMI

Potreba za oko 400 novih radnika

Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala u Sremskoj Mitrovici,  organizovala je  u Rumi Sajam zapošljavanja 9. juna. Na sajmu su učestvovala  24 poslodavca, koji su istakli potrebu za zapošljavanjem oko 400 novih radnika raznih obrazovnih profila i stepena stručne spreme.

Sajamu zapošljavanja je prisustvovala Marijana Grabić, direktorka  Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici.

Ona je istakla da se na evidenciji ispostave u Rumi nalazi 1.950 nezaposlenih lica i da je taj broj 15 posto manji  u odnosu na maj prošle godine, te da se broj nezaposlenih u rumskoj opštini konstantno smanjuje. – Jedna od mera koju sprovodi NSZ  u cilju povećanja broja zaposlenih su  i sajmovi zapošljavanja. Oni nam pokazuju da je sve veće interesovanje poslodavaca da budu učesnici, jer je ovo jedan od najboljih načina da dođu do novog radnika, a nezaposlenim licima ovo je prilika da izaberu posao koji žele, rekla je Grabić.

Ona je istakla da je rumska opština prepoznala problem nezaposlenosti kao jedan od prioriteta koji treba da reše na nivou lokalne samouprave. Osim toga, svake godine rumska opština iz svog budžeta izdvaja dodatna sredstva koja se usmeravaju na mere kako bi se smanjio broj lica na evidenciji. Jedna od mera koja se realizuje je program stručne prakse, budući da je na evidenciji nezaposlenih 17 procenata mladih. To je jedna od mera kako da taj broj mladih što lakše dođe do posla.

Sa druge strane, na evidenciji je veliki broj nekvalifikovane radne snage i zadatak NSZ -a je da se njima pomogne da dođu do posla. Naime, 40 odsto  lica na evidenciji ima završenu osnovnu ili nepotpunu osnovnu školu i kroz finansijske mere i subvencije daje se podstrek poslodavcima da zaposle upravo ta lica.

Marijana Grabić je podsetila da je pre deset godina na evidenciji bilo toliko  slobodnih poslova da je na svako radno mesto apliciralo 17 nezaposlenih lica.

– Mi smo u decembru prošle godine imali skoro 6.000 slobodnih poslova za teritoriju cele filijale, odnosno Srema, a na evidenciji smo imali samo 9.000 nezaposlenih lica. U Sremu posluje više od 16.000 poslodavaca i zaista sada svako nezaposleno lice može mnogo lakše da dođe do posla, konstatovala je Marijana Grabić.

Ona je ukazala i na problem da se među onima koji imaju samo osnovno obrazovanje ne nalaze samo stariji, nego ima i dosta mladih lica.

Na evidenciji ima 370 mladih koji imaju završenu samo osnovnu školu. NSZ ima  određen program i mere za ta lica –  to su programi sticanja praktičnih znanja,  kao i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih mladih  lica do 30 godina.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.