25.05.2023.
Poljoprivreda

KIŠE I USEVI U IRIGU

Kiša dobrodošla i pšenici i vinogradima

Nedavne obilne padavine u Sremu, pa tako i na teritoriji iriške opštine, dobro su došle pšenici koja se nalazi u fazi nalivanja zrna.

– Ako u narednom periodu vreme bude mirno, bez grada ili nekih olujnih vetrova, ove padavine su idealne za pšenicu jer će doprineti povećanju procenta proteina u zrnu, kaže Fedor Pušić, šef Kabineta predsednika Opštine Irig.

Pušić kaže da je oranični deo iriške opštine na nadmorskoj visini od 160 do 250 metara i da je to zemljište vodopropustljivo, porozno i ima dosta krečnjaka, tako da nema problema sa zadržavanjem vode na površini zemljišta što bi rezultiralo potapanjem biljaka.

–  Naprotiv, kod nas je potrebno jednom nedljno da pada kiša, pa nam i ne  smetaju velike količine padavina, kaže Pušić.

Iriška opština je poznata po vinogradima kojima je voda uvek  dobrodošla.Ko  je pravilno zaštitio svoje vinograde, znači tretirao hemijski na vreme, ove padivine ne izazivaju nikakve probleme, samo će doprineti da se bolje razvija list.

Kiša je dobrodošla i voću. Međutim,  voće koje sazreva ranije, a to su rane trešnje,  mogu da imaju problem od previše padavina jer dolazi do bubrenja i trulenja ploda.

Setva je završena u optimalnom roku: suncokret i  kukuruz su posejani i nalaze se u fazi nicanja i tu nije bilo problema.

– Bilo je malo problema kod suncokreta, bilo je predatora, npr zečevi su napadali mlade biljke , a pojavio se, takođe,  kod suncokreta crv žičar koji pojede zrno, ali je to bilo u podnošljivim procentima, kaže o situaciji sa usevima  u iriškoj opštini Fedor Pušić.

S. Džakula

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.