16.05.2023.
Aktuelno

ЦРВЕНИ КРСТ РУМА

Недеља Црвеног крста

Ове године су све активности поводом обележавања Дана и Недеље Црвеног крста биле у сенци трагичних догађаја у Београду и Младеновцу, тако да су се организатори у Црвеном крсту Рума рудили да сва дешавања буду примерена и у складу са пијететом према жртвама.

За Национални дан добровољних давалаца крви 11. маја су уручене и захвалнице компанијама и медијским кућама у Новом Саду које је уручио Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, а међу добитницима је била и ТВ Фрушка гора из Руме. – У прошлој години смо имали 27 акција, прикупили смо 1.271 јединицу крви, а имали смо 263 нова даваоца. У овој години очекујемо и више давалаца, јер смо управо посебан акценат ставили на мотивацију у средњим школама јер је то и највећи резервоар нових давалаца, каже Марко Ћулибрк, секретар Црвеног крста Рума.

У просторијама Црвеног крста Рума су 12. маја уручене награде најбољима на ликовоном и литерарном конкурсу на тему „Крв живот значи“.

За конкурс је био добар одзив јер постоји добра сарадња са свим румским школама, посебно основним, док средњошколци имају своје акције добровољног давалаштва крви.

Овај конкурс је реализован у 135 општина у Србији, у 703 основне и 135 средњих школа, а пристигло је чак 35.000 радова.

У румској општини је било укупно 323 рада, 257 ликовних радова – најбоља је у категорији до четвртог основне била Хана Рајковић из „Иво Лола Рибар“ школе, до осамог разреда Сташа Марковић из ОШ „Бранко Радичевић“ из Никинаца, а у средњој Немања Мајстровић из ССШ „Бранко Радичевић“.

Стигао је и 61 литерарни рад – најбоља до четвртог разреда је Марија Ушљебрка из ОШ „Змај Јова Јовановић“ , до осмог разреда Ива Стевановић из ОШ „Душан Јерковић“, а од средњих Софија Грба из Гимназије „Стеван Пузић“.

Било је пријављено и пет видео радова, а најбољи је рад Алексе Остојића из четвртог разреда ОШ „Душан Јерковић“, а од средњих Бојане Равњаковић из ССШ „Бранко Радичевић“.

Татјана Бранковић из ССШ „Стеван Петровић Бриле“ имала је најбољи визуелни рад за друштвене мреже.

Татјана је и волонтер Црвеног крста Рума. Она је 1. децембра прошле године прославила пунолетство и одмах и први пут дала крв.

– До сада сам још једном дала крв и тако ће бити и убудуће, бићу редован давалац. Ја учествујем и у мотивацији мојих другова да се прикључе акцији давалаштва, пред сваку омладинску акцију, каже Татјана.

Сусрет најстаријих волонтера Црвеног крста Рума одржан је 15. маја.

 

 

 

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.