02.03.2023.
Kultura

GALERIJA „LAZAR VOZAREVIĆ“ SREMSKA MITROVICA

Promocija zbirke pesama „Sušti“ Željke Avrić

Promocija zbirke soneta Željke Avrić, „Sušti“ upriličena je u Galeriji „Lazar Vozarević“ 23. februara. Pesnikinja nas je ponovo vodila kroz svoje stihove, koje je napisala sa dubokom posvećenošću ljudima oko nje i životnim događajima. Promociju je organizovala Ustanova za negovanje kulture „Srem“.

– Ova zbirka ima neobičnu istoriju. Na molbu moje dvojice životnih i književnih prijatelja, napisala sam sonete sa naslovima koje su oni dali. To su „Sonet dečaku“ i „Setni sonet“. Napisala sam ih u avgustu 2020. godine i tada sam shvatila da mogu da se poetski izrazim i o drugim ljudima, koji su ostavili i još uvek ostavljaju trag u mom životu. Tako je nastao 41 sonet sabran u zbirku „Sušti“, o njihovim životima, liku, delu ili sudbini. Neke pesme su posvećene i ljudima koje ne poznajem, kao što je „majka hrabrost“, odnosno Olga Bošković iz sela Mušići kod Kosjerića. Ona je više od pola veka nosila svog sina na leđima, jer je paralizovan, što je mene veoma potreslo i napisala sam sonet o hrabrosti, izjavila je Željka Avrić.

Drugi deo zbirke obuhvata sonete posvećene pojmovima iz svakodnevnog života, kao što su sećanje, ljubav, smrt, bol, laž, kajanje.

– Imamo priliku da uživamo u promociji zbirke pesama „Sušti“, naše sugrađanke, Željke Avrić. Ona je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih. Veliko nam je zadovoljstvo, da budemo organizatori jedne ovako lepe promocije, izjavila je v. d. direktora Ustanove za negovanje kulture „Srem“, Miroslava Ilijić.

U programu su učestvovali i Zorica Miščević, Marija Vuruna, Aleksandar Krstajić, kao i hor „Arodisi“, pod dirigentskom palicom Isidore Skuratović.

A. Dražić

Foto: Ž. Petras

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.