02.03.2023.
Poljoprivreda

OPŠTINA PEĆINCI

„eAgrar“ privukao najveću pažnju poljoprivrednika

Tokom protekle nedelje, održana su zimska savetovanja za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine u Pećincima, Donjem Tovarniku i Kupinovu, koje je organizovalo pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača u saradnji sa Agencijom za razvoj Opštine Pećinci i Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice, čiji su stručni saradnici Dejan Stepanović, Mirjana Tojagić Milovanović, Jovan Bojić i Milan Milića bili na raspolaganju poljoprivrednicima za sva pitanja vezana za teme savetovanja – prihrane i zaštite strnih useva, prolećne setve i njene isplativosti i upotreba i prelazak na elektronsko vođenje poljoprivrednih gazdinstava, takozvani „eAgrar“.

Predavače i poljoprivrednike pozdravio je zamenik predsednika Opštine Zoran Vojkić, koji se i predavačima i organizatorima zahvalio što svake godine organizuju edukacije koje su vrlo značajne za naše poljoprivrednike i zbog toga ih Opština Pećinci podržava.

Kako je rekla Marijana Panić Vidakov, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci, zadovoljna je odzivom poljoprivrednika u Pećincima, Donjem Tovarniku i Kupinovu, a veliku zainteresovanost poljoprivrednici su, kaže, pokazali upravo za eAgrar, jer će subvencije moći da se ostvaruju samo preko ove aplikacije.

– Važno je da do 1. aprila svi poljoprivredni proizvođači, koji imaju registrovana gazdinstva, treba da aktiviraju aplikaciju „eAgrar“. Treba da u pošti ili trezoru uzmu parametre za svoj eID broj što predstavlja prvi korak za pristup platformi „eAgrar“, a sve što im je potrebno za to je lična karta i imejl adresa. Aplikaciju „eAgrar“ preuzimaju na svojim telefonima, a ukoliko nisu sigurni kako treba da preuzmu aplikaciju i da se registruju, naši poljoprivrednici mogu doći do prostorija našeg udruženja i mi ćemo im pomoći – rekla je Panić Vidakov.

O izdavanju elektronskog identifikacionog broja koji je preduslov da bi se neko mogao prijaviti na aplikaciju „eAgrar“ na savetovanjima je govorio savetodavac PSS iz Sremske Mitrovice Dejan Stepanović, koji je tom priliko rekao da je eAgrar važan sa više aspekata.

– Sve radnje koje su do sada naši poljoprivrednici imali oko prijavljivanja gazdinstva, promena setvene strukture, prijavu na subvencije i drugo, od sada će moći da odrade od kuće uz pomoć telefona ili računara. Dakle, jednostavnije i besplatno, a i štedi vreme, jer se sve obavi u nekoliko koraka za koja ne mora da se odvaja dan i gubi dragoceno vreme za poljoprivrednike – izjavio je Stepanović, i rekao da je prijatno iznenađen odzivom i interesovanjem poljoprivrednika sa teritorije pećinačke opštine.

Zahvaljujući dobroj saradnji pećinačke lokalne samouprave i Razvojnog fonda Vojvodine, na savetovanju je predstavljeno i 15 kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine, od čega su osam za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a sedam za pravna lica i preduzetnike.

Po rečima Dejana Slavujevića, od pre neku godinu RFV u ponudi ima i dugoročni kredit za finansiranje klimatski održivih investicija koji za cilj ima da obezbedi finansijska sredstva za projekte smanjenja emisije ugljen dioksida, kao i smanjenje globalnog zagrevanja.

– Zanimljivo kod ovog konkursa je što pored registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i pravnih lica, mogu da apliciraju i jedinice lokalne samouprave, ili javna preduzeća – rekao je Slavujević.

Poljoprivrednici sa teritorije pećinačke opštine bili su u prilici da tokom savetovanja čuju nešto više i o novim ZP hibridima, uzgoju šećerne repe, ali i o osiguranju useva.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.