17.02.2023.
Poljoprivreda

FRUŠKOGORJE

Počelo orezivanje vinograda

 Sa orezivanjem vinograda, većina vinogradara počinje sredinom februara, tačnije na Svetog Trifuna. Oni koji imaju malo više posla, počinju sa tim i nešto ranije, kao Milorad Milošević iz Velikih Radinaca. Njegov vinograd se nalazi na Šuljamačkoj glavici, na prostoru od oko 20 hektara. Prvi zasad je podigao 2012. godine, kada se nakon života i rada u Sloveniji, vratio u svoje rodne Velike Radince, iz kojih je otišao sa nepunih 15 godina.

– Uživam u rezidbi. Prošle godine sam orezao dvadeset hektara, sam. Razmišljao sam, pošto ću i ove godine tako, onda moram i početi ranije. Vinograd čim „zaspi“, možete ga pomalo orezivati, pripremati, naročito kad je velika površina u pitanju. Vreme ne mora da utiče na to. Kao što rekoh, on „spava“, pa ako velikog mraza nema, počinješ. Naravno, sledi i prihrana. Međutim, vinograd se ne sme orezivati, ukoliko suzi. On pušta sok i to onda nije dobro raditi, kaže Milošević.

Vino, ovim prostorima, podario je Marko Aurelije Probus, koji je postao rimski car 276. godine. Ubrzo su na Fruškoj gori, zasađeni prvi čokoti vinove loze. Prethodno je oko dve stotine godina trajala zabrana sadnje loze van Rima. U njegovo vreme, vinova loza počinje nezaustavljivo da se širi Evropom. Upravo zbog ove priče, vlasnik vinograda iz Velikih Radinaca, odaje mu veliku počast gradnjom jednog, kako on kaže, hrama i spomenika Probusu, na mestu svojih zasada, čiji se završetak očekuje krajem maja.

– Odlučio sam da dignem spomenik čoveku koji je pre više od 1.700 godina doneo vinovu lozu na Šuljamačku glavicu i tu je zasadio. Vino postoji od pamtiveka i uspomenu na Probusa bi trebalo ostaviti. Zaljubio sam se u vinovu lozu, ona ima posebnu čar, a Fruška gora je nešto od Boga dato, smatra Milošević.

Orezivanje je veoma značajna agrotehnička mera. Predstavlja najvažniji korak u gajenju loze. Pravilno orezan vinograd će dati lepše, krupnije i kvalitetnije plodove. Kod mladih vinograda se rezidbom formiraju mlada stabla, a kod onih već formiranih, se rezidbom održavaju zdravi i kvalitetni čokoti. Tako se obezbeđuju uslovi za dobar rod.

 A. D.

Foto: B. T.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.