17.02.2023.
Kultura

GALERIJA „LAZAR VOZAREVIĆ“ SREMSKA MITROVICA

Izložba Vuka Muškinje

Dugo očekivana među Mitrovčanima, izložba Vuka Muškinje je otvorena u četvrtak, 9. februara u Galeriji „Lazar Vozarević“, gde će je zainteresovani moći pogledati u narednih mesec dana. Izložba je bila osveženje u smislu prezentacije, otvaranja i povezivanja više segmenata umetnosti. Na njegovim slikama dominiraju motivi sremskomitrovačke, gradske arhitekture, nastale u prethodnih pet do šest godina. Ovo je Vukova prva samostalna izložba u galeriji u rodnom gradu.

– Osećam se lepo povodom otvaranja izložbe. Spremali smo se tri do četiri meseca. Napravljen je uži izbor radova, koji su tematski vezani za naš grad. Prostor je takav da smo odlučili da se izloži 53 slike, a postavili smo i nekoliko radova, koji ne predstavljaju Sremsku Mitrovicu. Zahvalan sam svom prijatelju Ratku Santraču, koji me je nagovorio na izložbu. Posle toga smo kroz planiranje i maštanje dolazili do raznih segmenata, koji čine sada ovu izložbu, kao što je muzika naših prijatelja i di-džeja. Zamisao sa keteringom i pićem je deo našeg razmišljanja, razgovora da napravimo nešto nesvakidašnje… Drago mi je da smo uspeli ovako mnogo lepih stvari da uvežemo, rekao je autor Vuk Muškinja.

Na samom ulazu, po uzoru evropske galerije, emitovan je video – materijal, snimljen tokom stvaranja autorovih dela. Galerija „Lazar Vozarević“ prepoznala je ovog umetnika i njegovu ideju o izložbi, što se i dokazalo time da je prostor bio prepun posetilaca.

– Vuk je prepoznao likovni potencijal moderne arhitekture Sremske Mitrovice, koja nije toliko bila u fokusu interesovanja domaćih, lokalnih slikara. To je jedna novina i jedno osveženje i sama činjenica koliko je ovde posetilaca, govori o velikom interesovanju koje vlada za ovu izložbu. Ljudi žele da vide nešto aktuelno, što je vezano za njihov život, jer zapravo, mi smo sa Vukovom izložbom, njegovi savremenici i saučesnici u motivima koje oslikava. Vuk se sa istom strašću bavi i muzikom i čini se da je i taj aspekt i ritmovanje realizovao na svojim slikama, objasnila je je kustos Marija Vukajlović.

Na samom kraju svečanog otvaranja manifestacije, organizovana je aukcijska prodaja jedne od slika, koja je prodata po ceni od 21.000 dinara ponuđaču najviše cene, Slobodanu Simiću, a novac je ubačen u humanitarnu kutiju, za lečenje mlade sugrađanke, Aleksandre Dinić, koja se bori sa zloćudnim tumorom.

 

A. Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.