06.02.2023.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Zmajevci o „Magičnom gradu“ na RTV-u

Сва деца када пођу у школу воле школу. Учење им не представља баук, већ изазов, нешто ново у њиховим животима. Већ када дођу у трећи разред та љубав према школи се полако смањује, сплашњава  и све чешће се питамо зашто се то дешава и покушавамо да то предупредимо и ако до тога дође покушамо да променимо.  Наш наставни кадар је већ више година  учествује у разним пројектима које све више представљају интеракцију са педагошким системима широм света, користићи све могуће начине да свој рад оплемене, учине школовање интересантнијим, изазовнијим али и сврсисходнијим. На који начин?

Учитељице наше школе су пронашле начин како управо да учење које све више постаје баук, досада, буде изазов, игра али и начин да се такмиче, покажу своју спретност у односу на друге своје вршњаке. Наиме, ученици четвртих разреда су са својим учитељицама Наташом Петровић, Мирјаном Шарчевић и Јасном Лончеревић, учествовале у конкурсу француско – српске привредне коморе „Учини нешто драстично да смеће постане фантастично“.  О томе како је изгледало пробити се са својим радом  у конкуренцији са две стотине школa, међу 12 награћених школа, и о пројекту, наши ученици су имали прилике да говоре у емисији „ Добро јутро лењивци“ на РТВ1 у суботу четвртог фебруара.

Ова емисија се бави разним темама које су важне за одрастање деце, помаже им да преброде проблеме који их их прате кроз школовање, али их и едукује о околини која их окружује. Тако је у једном делу ове емисије управо представљен Нови Сад, његова необична историја, настанак и развој.  Наши четвртаци су са својим учитељицама и својим родитељима показали како и они могу да буду градитељи једног града, створитељи, да се и  кроз прављење фантастичних грађевина попут архитеката од рециклажних материјала може направити нешто прелепо и заиста магично. Готове играчке овај пут, заменили су материјалима који су већ коришћени и показали да поседују свест о екологији а и знање како да раде на очувању животне средине, а да при томе уживају и уче. Такав један рад је кроз игру допринео развоју њихове моторике, креативности, ширењу еколошке свести, развијању осећаја према уметности, подстакао на тимски рад и заједништво, покренуо осећај за естетику. Створен је „Магични град“ који је једно време красио хол школе са својим улицама, магичном уличном расветом и необичним грађевинама, а касније био изложен у ТЦ Ушће у Београду.

Наши четвртаци ће даље у животу кренути различитим путевима. Можда неко од њих постане славни архитекта, неко еколог који ће изнаћи прави пут да заштити планету и човечанство од загађења. Верујемо да је овај тимски рад код њих покренуо једно дубље развијање свести, а ми, наставни кадар ове школе, ћемо се и даље трудити да им одрастање кроз школовање буде богато новим сазнањима и изазовима.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ Sremska Mitrovica

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.