06.02.2023.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Zmajevci o „Magičnom gradu“ na RTV-u

Sva deca kada pođu u školu vole školu. Učenje im ne predstavlja bauk, već izazov, nešto novo u njihovim životima. Već kada dođu u treći razred ta ljubav prema školi se polako smanjuje, splašnjava  i sve češće se pitamo zašto se to dešava i pokušavamo da to predupredimo i ako do toga dođe pokušamo da promenimo.  Naš nastavni kadar je već više godina  učestvuje u raznim projektima koje sve više predstavljaju interakciju sa pedagoškim sistemima širom sveta, koristići sve moguće načine da svoj rad oplemene, učine školovanje interesantnijim, izazovnijim ali i svrsishodnijim. Na koji način?

Učiteljice naše škole su pronašle način kako upravo da učenje koje sve više postaje bauk, dosada, bude izazov, igra ali i način da se takmiče, pokažu svoju spretnost u odnosu na druge svoje vršnjake. Naime, učenici četvrtih razreda su sa svojim učiteljicama Natašom Petrović, Mirjanom Šarčević i Jasnom Lončerević, učestvovale u konkursu francusko – srpske privredne komore „Učini nešto drastično da smeće postane fantastično“.  O tome kako je izgledalo probiti se sa svojim radom  u konkurenciji sa dve stotine škola, među 12 nagraćenih škola, i o projektu, naši učenici su imali prilike da govore u emisiji „ Dobro jutro lenjivci“ na RTV1 u subotu četvrtog februara.

Ova emisija se bavi raznim temama koje su važne za odrastanje dece, pomaže im da prebrode probleme koji ih ih prate kroz školovanje, ali ih i edukuje o okolini koja ih okružuje. Tako je u jednom delu ove emisije upravo predstavljen Novi Sad, njegova neobična istorija, nastanak i razvoj.  Naši četvrtaci su sa svojim učiteljicama i svojim roditeljima pokazali kako i oni mogu da budu graditelji jednog grada, stvoritelji, da se i  kroz pravljenje fantastičnih građevina poput arhitekata od reciklažnih materijala može napraviti nešto prelepo i zaista magično. Gotove igračke ovaj put, zamenili su materijalima koji su već korišćeni i pokazali da poseduju svest o ekologiji a i znanje kako da rade na očuvanju životne sredine, a da pri tome uživaju i uče. Takav jedan rad je kroz igru doprineo razvoju njihove motorike, kreativnosti, širenju ekološke svesti, razvijanju osećaja prema umetnosti, podstakao na timski rad i zajedništvo, pokrenuo osećaj za estetiku. Stvoren je „Magični grad“ koji je jedno vreme krasio hol škole sa svojim ulicama, magičnom uličnom rasvetom i neobičnim građevinama, a kasnije bio izložen u TC Ušće u Beogradu.

Naši četvrtaci će dalje u životu krenuti različitim putevima. Možda neko od njih postane slavni arhitekta, neko ekolog koji će iznaći pravi put da zaštiti planetu i čovečanstvo od zagađenja. Verujemo da je ovaj timski rad kod njih pokrenuo jedno dublje razvijanje svesti, a mi, nastavni kadar ove škole, ćemo se i dalje truditi da im odrastanje kroz školovanje bude bogato novim saznanjima i izazovima.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ Sremska Mitrovica

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.