19.01.2023.
Poljoprivreda

TRIBINA ZA BEOČINSKE POLJOPRIVREDNIKE

Za bolje prinose važno je pratiti inovacije

Poljoprivredna stručna služba „Novi Sad“ organizovala je nedavno  tribinu za beočinske poljoprivrednike. Bila je to prilika da paori iz te opštine saznaju nešto više o novim dostignućima iz oblasti zaštite bilja, stočarstva i odgajivačkih programa, uzorkovanja i hemijske analize zemljišta, ispitivanja stanja i kvaliteta semena, a beočinski poljoprivrednici su informisani i o elektronskoj platformi „E agrar“, putem koje će poljoprivrednici od februara ove godine moći da registruju svoja gazdinstva, ali i da učestvuju na konkursima za subvencije u radu.

Imajući u vidu značaj tema o kojima se govorilo, ne čudi što je interesovanje poljoprivrednika bilo izuzetno veliko. Svi su sa posebnom pažnjom slušali izlaganja poljoprivrednih stručnjaka iz Poljoprivredne službe „Novi Sad“. Jedan od takvih poljoprivrednika je i Milan Miljević  iz Suseka, koji kaže da ovakve tribine značajno doprinose edukaciji poljoprivrednika, posebno što se nova dostignuća, da bi se postigli bolji rezultati, moraju primeniti i u praksi, odnosno na njivama.

– Svaka ovakva tribina nam je dobrodošla tako da se trudim da na svaku koja je organizovana kod u opštini obavezno prisustvujem. S obzirom na to da su na našoj teritoriji podjednako zastupljeni i ratarstvo i stočarstvo, ali i voćarstvo, a posebno vinogradarstvo, saveti koje smo čuli su nam neprocenjivi. Tu prvenstveno mislim na značaj analize zemljišta koju treba obavezno raditi, ali i na važnost preprouka koje dobijamo od stručnjaka, koje se odnose na unošenje mineralnih đubriva. Veoma je važno i to što smo čuli sve ono što se odnosi na korišćenje platforme „E agrar“, koju bi trebalo da koristimo od februara ove godine, rekao je posle tribine Milan Miljević.

Iz Poljoprivredne službe „Novi Sad“, poručeno je beočinskim poljoprivrednicima da su njihovi stručnjaci uvek na raspolaganju paorima za bilo koju vrstu informacije i pomoći.  Vladimir Mihić, direktor Poljoprivredene stanice „Novi Sad“, rekao je da su i ovoga puta paori mogli da čuju nešto više o novinama u oblasti zaštite bilja, ishrane stoke, a ono o čemu se uvek razgovara su podsticaji i konkursi sa pokrajinkog i republičkog nivoa. Poljoprivredna služba „Novi Sad“ je jedna od 34 u Srbiji, čije usluge su za poljoprivrednike potpuno besplatne. Predstvaljajući rad službe po segmentima, Milena Maričić je pozvala poljoprivrednike da i u narednom periodu računaju na pomoć stručnjaka te službe, koja pokriva devet vojvođanskih opština. To se, kako je rekla, odnosi na savetodavnu pomoć u direktnoj proizvodnji, ali i kod konkurisanja za podsticaje i subvencije u smislu poštovanja rokova i ispravnosti potrebne mehanizacije.

Pomoć pri organizaciji ove trbine pružila je i beočinska lokalna samouprava, tako da je i predsednica te opštine Biljana Janković istakla značaj edukacije poljoprivrednika kako bi postizali što bolje rezultate. Ona je, obraćajući se poljoprivrednicima, istakla da je za 2023. godinu iz opštinske kase na ime pomoći poljoprivrednicima obezbeđeno 9,5 miliona dinara, koji će biti raspoređeno za nekoliko mera podrške.

Z. Markovinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.