15.01.2023.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Počeli Dani ruske kulture

Историјски архив „Срем“ у сарадњи са Регионалним удружењем српско-руског пријатељства „Срем“, по шести пут је организовао Дане руске културе у Сремској Митровици. Свечано отварање манифестације, која траје 11 дана је уприличено у Музеју Срема у недељу, 15. јануара.

– Идеја је била да наше грађане и посетиоце упознамо са руском културом, али не са оном која нам је позната, већ и са специфичностима које су мало помињане, као што су краткометражни анимирани филмови на руском, што је код нас поприлично непозната тема, рекао је Дејан Уметић, директор архива.

Дани руске културе су започети промоцијом књиге Зденка Лазора из Шида „Лингвокултуролошки концепт речи „кућа“ у руском, русинском и српском језику“.

– Интересантно ми је било да видим какво поимање међу словенским народима има појам „кућа“, у фразама и изразима. За Русе, Русине и Србе заједничка је та спона, са много заједничких изведеница, казао је аутор књиге.

Удружење српско-руског пријатељства из Шида, уз помоћ Општине Шид је заслужно за штампање ове књиге.

– Изузетно нам је драго што смо добили поверење аутора Зденка Лазора, за штампање његове књиге. Она представља његов мастер рад, који је једна врстса лингвокултуролошког огледа, којим доказује да су српски, руски и русински сродни и слични језици, изјавио је Мићо Ђукић, председник Удружења српско-руског пријатељства Шид.

Отварању Дана руске културе је присуствовао велики број градјана, а међу њима и представници Руског дома у Београду.

– Много ценимо и поштујемо пријатељство у Сремској Митровици. Увек нам је драго да дођемо и подржимо овај догађај и предложимо понеки садржај, поручио је Георги Енгелхард, виши саветник у Руском дому.

Све до среде 25. јануара свакодневно ће се одржавати различити културни програми, како песнички, тако и музички и филмски.

Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.