12.01.2023.
Kultura

22. RUMSKI LIKOVNI SALON

Pobednik Miroslav Munižaba

Pobednik 22. „Rumskog likovnog salona“ je Miroslav Munižaba iz Sremske Mitrovice sa slikom „Ritam koraka“. Za salon je žirirano 38 učesnika koji su predstavljeni sa 52 rada, a  žiri u sastavu Branislav Aćimović, Lenka Krstić i Željko Radić odlučio je da druga nagrada pripadne vajaru Ivanu Cajzlovu za rad „Labud“, dok je treću nagradu osvojio Predrag – Peđa Jovović za sliku „Veče“.

– Predstavio sam se sa dva rada u kombinovanoj tehnici i već

duže vreme radim slike tog tipa, a  inspiracija mi je Lazar Vozarević. Slika koja je dobila nagradu je bila izložena na „Oktobarskom salonu“ u Šapcu. Ovo mi je treća nagrada koju dobijam u Rumi, imao sam ovde i dve samostalne izložbe a biće i treća, jer ova nagrada podrazumeva samostalnu izložbu, kaže za naše novine Miroslav Munižaba.

On dodaje da mu je drago što „Rumski likovni salon“ ima kontinuitet i da mu je žao što je Sremska Mitrovica imala dva salona „Sremski“ i „Vojvođanski“, koji se više ne održavaju, što je tradicija prekinuta i nema sluha da se ona obnovi.

Miroslav Munižaba je po profesiji elektroinženjer, koji je sada u penziji.

– Počeo sam da izlažem sedamdesetih godina, posle četiri godine sam prestao i ponovo sam aktivan od 2000. godine. Za svoj rad sam dobio do sada 32 nagrade i imam više od 250 žiriranih izložbi u Srbiji, ali i u Mađarskoj, Rumuniji, Skoplju, Tuzli… Najdraže nagrade su mi dva granprija na „Balaton salonu“ u Mađarskoj i nagrada „Lazar Vozarević“, kaže Munižaba.

Otvarajući izložbu Milijana – Juca Jovanović, istoričarka umetnosti, istakla je da ona ima visok kvalitet i to svih izloženih dela: slika, crteža, grafika i skluptura.

– Tu su zastupljene različite poetike i različiti likovni smerovi što je za pohvalu, ukazala je ona.

Ljiljana Vojvodić, vajarka, istakla  je da su na „Rumskom likovnom salonu“ zastupljeni autori iz celog Srema i da je bio prijavljen veliki broj umetnika – tu su umetnici koji su i ranije izlagali, ali ima i nekoliko novih, mladih autora.

Na ovogodišnjem salonu je izložen i rad  „Biodiverzitet jezera i park šume Borkovac“.

–  To je jedno remek delo, koje je okupilo veoma velik broj učesnika i po tome je neobičan. Ovaj rad je bio izložen i u Beogradu u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Na njemu je predstavljeno naše jezero, pluća našeg grada, a uradili su ga zajedno Razvojni centar „TakTik“, članovi Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama  i SRD „Šaran“. Imamo veoma zanimljivih  tehnika, počevši od grafika, slika, neobičnih načina sliaknja – izbor je ogroman i to govori o lepoti stvaranja. Salon je zaista izuzetnog kvaliteta, istakla je Ljiljana Vojvodić.

Pored prve tri nagrade, dodeljene su i pohvale koje su dobili Griša Masnikosa, Jadranka Dimitrijević, Dušan Čavić Čava i Jovica – Jole Panić.

Žiri Salona je posebno pohvalio već pomenuti projekat „Biodiverzitet jezera i park šume Borkovac“ kao i Bojanu Koricu Jovanović za video rad na temu „Ljudsko biće, žena“.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.