28.07.2022.
Ekonomija

PREDSEDNIK OPŠTINE INĐIJA VLADIMIR GAK

Veliko interesovanje investitora

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak je, govoreći nedavno o investicijama koje se realizuju na teritoriji te sremske opštine, potvrdio da vlada veliko interesovanje investitora zainteresovanih za ulaganje i da u svakom momentu može doći do potpisivanja novih ugovora. Prema Gakovim rečima, jedini „problem“ je to što je svo raspoloživo zemljište u industrijskoj zoni već prodato.

– Sedamnaest ugovora je potpisano od 2016. godine, a pet ili šest nije realizovano u zakonskom roku i ti ugovori će biti raskinuti. Upravo zbog toga što više nema zemljišta u našoj svojini, mi ćemo ispoštovati zakon i prvo raskinuti ugovore sa onim investitorima koji u zakonskom roku nisu otpočeli sa realizacijom investicije- objasnio je Gak.

On je dodao da se u celom svetu dešavaju promene u privredi te je i logično zbog čega se određene investicije ne realizuju u predviđenom roku.

– Situacija sa kovidom je u velikoj meri uticala na to da u poslednje dve-tri godine investitori krenu sa investicijama pa da se kroz određeno vreme  predomisle i ne krenu sa realizacijom- objasnio je predsednik opštine Inđija i dodao:

-Ne možemo znati da li će investitor kada dođe i potpiše ugovor o kupovini zemljišta i ispuniti ugovornu obavezu, ali zato postoji zakonska regulativa u kojoj se navodi da u roku od tri godine investicija mora da se realizuje ili se raskida ugovor. Tada idemo dalje i tražimo novog investitora- rekao je Gak.

Predsednik Opštine Inđija se ponovo osvrnuo na realizaciju investicije japanskog investitora „Tojo tajers“ koji je počeo sa probnom proizvodnjom, istakavši da će do kraja godine u tom postrojenju u Inđiji zaposlenje naći ukupno 570 radnika.

– Plate koje dobijaju već sada angažovani radnici su iznad republičkog proseka i to je veoma važno za građane opštine Inđija. Takođe, imamo solidan broj porodica koje su se doselile iz Pirota i reč je o nekadašnjim radnicima kompanije „Tigar“, sada „Mišelin“, koji poseduju dugogodišnje iskustvo. Veliki je priliv stanovništva i činjenica je da u Inđiji posao nema samo onaj koji ne želi da ga ima- rekao je Gak.

On je dodao da te činjenice ne znače i da su radnici u potpunosti u svakom trenutku zadovoljni svojim poslom.

– Ali pitanje egzistencije u našoj opštini nije na dnevnom redu. U svakom momentu možete da nađete posao. Mediji u Sremu su puni oglasa investitora koji traže radnu snagu. Nama pitanje zaposlenja, zaista, više nije problem- potvrdio je predsednik Opštine Inđija.

Predsednik Opštine Vladimir Gak je rekao i da se do 2024. godine očekuje povećanje broja stanovnika i to za četiri hiljade.

– Kada se bude realizovala investicija izgradnje fabrike vozila, koja bi trebalo da zaposli pet hiljada radnika verujem da će, apsolutno, ta brojka i moja politička vizija o povećanju broja stanovnika kroz privredni razvoj biti i realizovana. To je Inđiji neophodno, jer to i zaslužujemo gledajući kroz naš geografski položaj, funkcionisanje grada i kvalitet života- rekao je Gak.

Inače, kako je više puta i najavljeno, japanski „Tojo tajers“ svečano će biti otvoren u decembru ove godine, tačno dve godine od početka izgradnje postrojenja u industrijskoj zoni u Inđiji.

– Otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije, državni vrh i predstavnici kompanije- rekao je Gak i dodao da će pre zvaničnog otvaranja, tačnije u avgustu, predstvanici medija imati priliku da obiđu fabriku.

M.Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.