23.06.2022.
Ekonomija

СКУПСТИНА ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ

Ребалансом опредељено 90 милиона за нове инвестиције

На седници Скупштине општине Пећинци, одржаној 15. јуна, одборници су изгласали ребаланс општинског буџета,  којим је близу 90 милиона динара опредељено за реализацију седам инвестиција у инфраструктуру на територији наше општине.

Како је образложио помоћник председника општине Пећинци Дејан Живановић, пре свега је реч о две капиталне инвестиције, које Општина Пећинци суфинансира са Владом Републике Србије и Покрајинском владом.

„За изградњу друге фазе нове водоводне мреже у Огару опредељено је 30,3 милиона динара. Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио је за ову намену 19,1 милиона  динара, док је Општина Пећинци из сопствених средстава определила  11,2 милиона. Друга капитална инвестиција је реконструкција пута у улици Посавског одреда у Пећинцима вредна 50 милиона динара. За ову инвестицију Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде нам је доделило 20 милиона динара, а Општина Пећинци је определила 30 милиона из буџета“ – рекао је Живановић.

Ребалансом су предвиђена и средства за суфинансирање уклањања дивље депоније у Сремским Михаљевцима, за које је Министарство заштите животне средине издвојило милион динара, а Општина Пећинци 700.000 динара. За опремање нових бунара у Пећинцима и Шимановцима, који ће у знатној мери допринети сигурности и квалитету водоснабдевања у овим насељима, из општинског буџета је опредељено три милиона динара. За археолошка истраживања средњовековне тврђаве Купиник у Купинову, која ће бити спроведена током ове године,  Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама доделио је 950.000 динара, док ће општина  Пећинци издвојити 150.000 за финансирање  истраживања, као и додатна средства за логитичку подршку на терену. За пројекат унапређења регионалне туристичке понуде Срема, у који је укључено постављање нове туристичке сигнализације у општини Пећинци и изградња туристичког инфо пункта  у Огару,  Општина Пећинци је определила 1,4 милиона динара, док је 500.000 динара обезбедила Развојна агенција Србије. За израду пројектно-техничке документације за изградњу нове канализационе мреже у Купинову милион динара је определио Покрајински секретаријат за  регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Одборници су донели и одлуке о доношењу планова детаљне регулације за изградњу дистрибутивног гасовода од кружне раскрснице у Пећинцима до мерно-регулационе станице Сибач, од насеља Прхово до мерно-регулационе станице Попинци, од мерно-регулационе станице Обреж до Споменика и од гасовода Сремски Михаљевци – Карловчић до мерно-регулационе станице Деч. Доношењем планова детаљне регулације омогућена је изградња  магистралних гасних водова између насеља у оквиру пројекта гасификације пећиначке општине,  вредног 6,1 милиона евра,  који  би требало да буде завршен до краја године.

Д. С.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.