16.06.2022.
Društvo

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: ПОЧЕЛЕ МАТУРЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА

Тужни јер се растају, али задовољни прославом

Свечане прославе матурских вечери за матуранте основних школа са територије Сремске Митровице и припадајућих села су почеле у Дому ученика средњих школа у петак 10. јуна и трајаће до 20. јуна. На овај начин ученици осмих разреда обележавају завршетак осмогодишњег школовања. Сезону малих матура су отворили ученици Основне школе „Слободан Бајић Паја“ са подручним одељењем из Манђелоса.

– Осећам се дивно и стварно је прелепо организована прослава. Припремам се за упис у Митровачку гимназију. Ја сам „вуковац“, на то сам веома поносна и недостајаће ми другари са којима имам много лепих успомена, рекла је мала матуранткиња Јована Анђелковић.

Као и за матуранте средњих школа, прослава је бесплатна и за основце, а иза организације стоји локална самоуправа.

– Све изгледа одлично, а храна је била веома укусна. Музика је добра такође, по мом укусу. Лепо се забављамо, иако смо помало тужни јер се сада растајемо. Планирам да упишем општи медицински смер, изјавила је Татјана Ердељан.

Успешни ђаци и вредни спортисти

 Међу осмацима који су забележили одличне резултате током школовања, има и оних који су веома квалитетни спортисти. Један од њих је и Стефан Петрењ који игра за пионире Фудбалског клуба „Црвена звезда“.

– Тренирам фудбал већ седам година и две године играм за „Звезду“. Сада се припремам за упис у Медицинску школу „Драгиња Никшић“ и темпо је на високом нивоу, а захваљујући дисциплини на којој моја мајка инсистира, почео сам са учењем на време, тако да ми не представља проблем да све уклопим, казао је Стефан Петрењ.

Ове године је школа „Слободан Бајић Паја“ изнедрила 50 матураната у граду и осморо у подручном сеоском одељењу.

– Хтели смо да матурско вече буде последњег дана школске године за осмаке, да немају празног хода. Чак смо одржали и редовну наставу, свих шест часова у школи. Били су пристојни и ово им је прилика да се друже и обележе матурско вече како треба, јер нису ишли ни на екскурзије, нити су се две године могли дружити због епидемије корона – вируса, поручио је директор школе Ђорђе Цвијановић.

Према речима Зорана Ђурића в.д. начелника Градске управе за образовање, Митровица ове године има 630 малих матураната.

– Свој деци која ове године завршавају основну школу честитам на досадашњем труду и раду, поносни смо на њих и надам се да ће бити још успешнији, изјавио је Зоран Ђурић.

Осмаке након прославе матуре очекује упис у средње школе.

А. Плавшић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.