05.05.2022.
Sport

U BOKSERSKOM KLUBU „SREM“ OZBILJNO SE RADI NA VRAĆANJU POPULARNOSTI I OMASOVLJENJU PLEMENITE BORILAČKE VEŠTINE U SREMSKOJ MITROVICI

Početak dobre bokserske priče

Vest da u proteklih više od mesec dana članovi Bokserskog kluba „Srem“ iz Sremske Mitrovice treniraju u znatno boljim uslovima za rad nije jedina dobra novost iz ovog sportskog kolektiva. Uprava gradskog bokserskog kluba na čelu sa predsednikom i trenerom Željkom Drobnjakom uz podršku Bokserskog saveza Srbije i njegovog predsednika Nenada Borovčanina, lokalne samouprave i Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica intenzivno radi na popularizaciji bokserske veštine u gradu čiji je bokserski klub osnovan davne 1946. godine, među prvima u tadašnjoj Jugoslaviji. Sa takmičarima i rekreativcima „Srema“ već izvesno vreme radi i jedan od trenera kubanskog nacionalnog tima Manos Ramos Džordan. O velikim sportskim ambicijama bilo je reči i prilikom nedavnog zvaničnog predstavljanja novih klupskih prostorija i sale za trening u Bulevaru Konstantina Velikog kome su prisustvovali najviši zvaničnici bokserskog saveza i mitrovačke lokalne samouprave.

Dušan Klincov, reprezentativni potencijal

 Pre dve godine perspektivni član Bokserskog kluba „Srem“ Dušan Klincov koji ima 26 godina postao je seniorski prvak Vojvodine u teškoj kategoriji do 91. kilograma. Posle manje povrede i pauze zbog aktuelne epidemije uspešno se vraća na boksersku scenu. Uz redovne svakodnevne treninge Dušan se  školuje  za operativnog trenera i jedan je od onih koji će naslediti posao svog sadašnjeg učitelja Željka.

U bokserskom sportu je od 2013. godine i već nakon godinu dana pokazao se kao takmičar za velike stvari. Kubanski stručnjak prepoznaje u njemu reprezentativni potencijal. Već na prvom treningu nagovestio je svoj talenat. Tom prilikom, trener Drobnjak videvši Dušanov levi i desni „direkt“, uključio ga je bez oklevanja u ozbiljan trening program, prognozirajući mu uspešnu karijeru. Zbog ranijih problema i beznađa u gradskom boksu mladi Mitrovčanin i njegov rođeni brat godinama su se kao bokseri „Srema“ takmičili na pozajmici za mnoge klubove u Srbiji, Mađarskoj, Bosni, Nemačkoj i drugim zemljama. Trener Drobnjak se potrudio da ovi mitrovački bokseri ne budu pošteđeni u izboru protivnika, već da međunarodno iskustvo stiču u borbama sa najspremnijim takmičarima u svojoj konkurenciji. Dušan je imao pozive prvoligaških klubova ali mu je očigledno sve bolja bokserska priča u Sremskoj Mitrovici omogućila da pripreme  za naredne izazove sprovede u svog gradu i dresu matičnog kluba.

–Vraćam se u ring i želja mi je da nastavim borbe u teškoj kategoriji i postanem najpre prvak Srbije a potom i da dobijem trenersku licencu i dođem u priliku da  prenosim svoje znanje, kako bi omladinu koliko – toliko udaljili sa ulice i doveli ih u sportsku salu. Ovde bi svakako naučili da zdravo razmišljaju. Čovek koji se bavi boksom ne može da bude prost čovek, jer on u sali i na samom ringu prvenstveno mora dobro da razmišlja. Boks je baš kao i život – ako odustaneš, izgubio si, ako ne spustiš ruke i ideš dalje – sigurno ćeš pobediti, rekao je mitrovački bokserski šampion koga tek očekuju najveći izazovi u ovom sportu.

 

Plemenita borilačka veština koja je svojevremeno imala tradiciju i vernu publiku u najvećem sremskom gradu godinama je bila u zaleđini drugih sportova, bez bilo kakve institucionalne podrške. Mitrovački bokseri  sa skromnom opremom trenirali su u pomoćnim, neuslovnim i nedovoljno prostranim prostorijama hale „Pinki“. Višegodišnji entuzijazam i želja da se unaprede uslovi treninga i rada inspirisali  su prvog čoveka „Srema“ i nekadašnjeg boksera ovog kluba, Željka Drobnjaka da „zakuca“ na mnoga vrata tražeći podršku. Izuzev novih klupskih prostorija i angažovanja iskusnog trenera iz zemlje koja je dala mnoge legende amaterskog boksa, stvoreni su uslovi za omasovljenje postojeće škola boksa za dečake i devojčice od 10 do 15  godina i dalji napredak već dokazanih i perspektivnih takmičara koji su spremni za nove trijumfe u ringu.

–Ušli smo u nove prostorije koje su opremljene, funkcionalne i prilagođene  potrebama boksa. U ovom projektu podržao nas je nacionalni bokserski savez a lokalna samouprava takođe je pokazala volju da Mitrovica ponovo dobije moćan bokserski klub, pa su stali iza nas i najavili konkretnu pomoć. Za razliku od ranije, danas imamo gotovo idealne uslove za rad a to su odvojene svlačionice, dobra oprema, prostran, čist i uredan trenažni prostor. Bokserski savez Srbije  poslao nam je odličnog kubanskog trenera Džordana koji je u Srbiji od decembra prošle godine. Radio je sa našom državnom selekcijom a mi smo ga izabrali upravo zbog njegovog reprezentativnog trenerskog iskustva i rada sa decom. Vrlo je zadovoljan uslovima rada i prepoznao je perspektivu u radu našeg kluba, tako da se nadam da ćemo već do septembra oformiti nove takmičare za nastup u ringu i prirediti neku boksersku reviju u Sremskoj Mitrovici. Trenutno je cilj da ovaj sport omasovimo, da naša sala bude uvek puna sa što više dece. U nekom dugoročnijem planu je  formiranje ekipe od osam momaka za nastup u Prvoj bokserskoj ligi, što bi se moglo dogoditi već za godinu dana, najavljuje predsednik „Srema“ Željko Drobnjak koji je stajao iza kluba i lično ga pomagao, „noseći ga na leđima“ u najtežim godinama.

Napravićemo nove bokserske šampione

Manos Ramos Džordan  jedan je od kubanskih trenera koje je nacionalni bokserski savez angažovao da rade na oporavku srpskog boksa. Njegov dolazak je značajna stvar za boks u Sremskoj Mitrovici. U klubu su zadovoljni saradnjom sa Kubancem i nadaju se njegovom dužem ostanku.

–U ovom klubu sam nedelju dana i vidim veliku motivaciju kod njegovih članova i sportista. Mogu da kažem da su me u ovom gradu i klubu lepo prihvatili, tako da su moji utisci krajnje pozitivni. Sa najperspektivnijim takmičarima radimo svaki dan, uključujući i individualne treninge. Pokušaćemo da napravimo plan gde će ovi takmičari sistematski napredovati i biti spremni za takmičenje u septembru. Oni su disciplinovani sportisti koji imaju dobru tehniku koju treba unaprediti. Siguran sam da će naši takmičari biti pobednici turnira i novi šampioni u ovom gradu, kaže kubanski stručnjak na privremenom radu u Sremskoj Mitrovici.

Željko je inače jedan od učenika i klupski naslednik poznatog mitrovačkog bokserskog stručnjaka Vladimira Jurišića – Lakija. Trener Drobnjak bio je  bokser dve i po decenije a sa aktivnim boksovanjem prestao je pre četiri godine. U takmičarskoj karijeri  zabeležio je preko 100 amaterskih bokserskih okršaja, od čega više od  30 mečeva u super teškoj kategoriji.

–Došlo je vreme da stečena znanja i iskustvo prenosim  mlađima. Za takmičarske rezultate potrebno je vreme, jer boks nije igra već ozbiljan sport u kome se znanje i veština postepeno savladavaju. U našem klubu  trenutno je četrdesetak članova, među kojima je i sedam devojčica. Jedan od ciljeva je da oformimo  žensku grupu, makar ona bila samo rekreativna, kaže trener Drobnjak i poziva zainteresovane Mitrovčane da se oprobaju u boksu i  uzmu učešće u treninzima kluba.

Kaže da je akcenat stručnog štaba  na klincima uzrasta od deset do petnaest godina. Onima koji počnu kao rekreativci i zavole ovaj sport biće omogućeno da se uz dobar rad dokažu, ako je moguće i dostignu ozbiljniji, takmičarski nivo. Drobnjak se nada da će uz odličnu saradnju sa trenerom iz Kube Bokserski klub „Srem“ dobiti na kvalitetu i masovnosti. Trener „Srema“ ukazuje na dvojicu momaka koji su trenutno takmičarski oslonac kluba. U pitanju su Dušan Klincov i perspektivni dvadesetogodišnji Vuk Jelić koji su kao seniorski takmičari podvrgnuti posebnom režimu priprema i rada.

Nasuprot široko rasprostranjenom mišljenju da je boks prevashodno sport snage, izdržljivosti i brzine, prvi čovek mitrovačkih boksera tvrdi da su u ovom borilačkom sportu najvažniji „glava i srce“.

–Boks je ekstremno težak sport. Dobar bokser mora brzo da razmišlja i donosi  pametne odluke, jer glava upravlja položajem i postupcima našeg tela. Boks nije tuča, kako to neki misle, već je to plemenita veština. To je prava igra u kojoj morate da nadmudrite protivnike, tako da nije sve u „mišićima“. Čak se i nedostatak talenta može nadomestiti intenzivnijim radom, kaže trener mitrovačkih boksera.

Dejan Mostarlić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.