05.05.2022.
Poljoprivreda

CENE DIKTIRAJU SETVU

Najviše se seje kukuruz

Poljoprivrednici u Sremu su tokom aprila intenzivirali setvu soje i kukuruza. Zbog visoke cene kukuruza, koja se ovih dana kreće i do 40 dinara za kilogram, sremski paori će povećati površine pod tom biljnom vrstom. Jedan od njih je i Dušan  Ninković, poljoprivrednik iz Stejanovaca, koji priprema zemljište za setvu.

Kako kaže Dušan, čeka toplije vreme kako bi taj veoma važan posao i počeo. Ima 17 jutara zemlje, repromaterijal je nabavio, a zbog visoke cene mineralnih đubriva ove godine će količine đubriva smanjiti za 25 kilograma po jutru.

– Celokupna situacija sa repromaterijalom za setvu je navela mnoge od nas da smanjimo unos mineralnih đubriva, iako znamo da će se to odraziti na prinos. Konkretno, smanjio sam po 25 kilograma po hektaru, što je značajna ušteda. Moram da kažem da je 30 hiljada dinara, koje je Opština Ruma dala nama poljoprivrednicima izuzetno dobro došlo, jer je sve značajnije skuplje nego prošle godine. Kada sve pogledamo, ovogodišnja prolećna setva biće skuplja u odnosu na lanjsku za skoro 50 posto, a najviše su poskupela mineralna đubriva, kaže  Dušan Ninković, poljoprivrednik iz Stejanovaca.

Ninković na svojim njivama ima već zasejanu pšenicu i ječam, a najviše površina biće pod kukuruzom. Kaže da je cena od 40 dinara za kilogram koja je bila tokom aprila, nikada bolja, ali je problem što kukuruza sada nema.

– Kod nas poljoprivrednika je sve tako komplikovano. Kada je cena dobra, mi robe nemamo. Tako je sada i sa kukuruzom. Cena nikada bolja, a retko ko ga ima za prodaju. Ali, tako je kako je. Zato će ove godine biti više površina pod kukurzom i sojom, dodaje Dušan.

Inače, kukuruz i u regionu Srema, baš kao u čitavoj našoj zemlji zauzeće najveće površine. Po tradiciji kod sremskih paora zauzeće više od 100 hiljada hektara. Podsetimo, preporuka stručnjaka  je da se  kukuruz ne seje dok se zemljište u sloju od 12 do 15 centimetara ne zagreje na preko 10 stepeni Celzijusa, a treba voditi računa i o vlažnosti zemljišta, jer previše vlage nije dobro za seme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.