20.04.2022.
Aktuelno

BORKOVAČKO JEZERO

Poseta pokrajinskog sekretara

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић је посетио румску општину 19. априла и са председницом Општине Александром Ћирић и председником иришке општине Тихомиром Стојаковићем обишао Борковачко језеро. Ово језеро је  једним мањим делом на територији румске, а знатно већим делом на територији иришке општине. Обе локалне самоуправе, заједничким напорима, желе да од овог језера и излетишта направе значајну туристичку дестинацију. Озбиљан посао је пред њима, а у томе имају и обећање покрајинског секретара Иванишевића за помоћ, како у смислу логистике, тако и финансијске помоћи.

Александра Ћирић је истакла да је покрајински секретар Ненад Иванишевић понудио помоћ виших нивоа власти у реализацији поменутог пројекта.

– Разоварали смо о туристичкој промоцији, шта је оно што Рума има да понуди поред културно-историјскоg садржаја. Ту су, поред Борковца, такође удружења жена и сама Туристичка организацијa Општине Рума која се бави промоцијом туризма. Предочили смо и кораке које смо већ предузели у уређењу и промовисању Руме као туристичке дестинације. Намеравамо да уредимо Градски трг, како би у предстојеће Културно лето ушли са још лепшим и бољим садржајима. Ненад Иванишевић нам је предочио и могуће конкурсе на које се можемо јавити и користити их да употпунимо и промовишемо наше туристичке садржаје – истакла је председница Ћирић.

Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић је истакао да је ова посета значајна и за њихову општину.

– Тема данашњег састанка је био Борковац који покушавамо да оживимо и да претворимо у још једну туристичку дестинацију у нашој општини. И покрајински секретаријат и Покрајинска влада су спремни да нам у томе помогну како правно, тако и финансијски – истакао је Тихомир Стојаковић.

Он је додао и да на обали језера има објеката који су нелегални.

– Ми смо као локална самоуправа и наша инспекција лоцирали земљишта и људи који су изградили нелегалне објекте треба да очекују у наредном периоду да ће им стићи позив од локалне самоуправе.То је проблем који не  може тако лако да се реши – рекао је Тихомир Стојаковић.

Покрајински секретар Nenad Иванишевић је указао да се овом посетом отвара нова страница  партнерства Покрајинског секретаријата, румске и иришке општине, јер је идеја да се формира једно координационо тело и да се заједничким напорима овај изузетан локалитет претвори у једну озбиљну туристичку понуду.

Он је најавио да ће се на Данима Војводине у Требињу појавити и румска и иришка општина како би промовисале своје туристичке капацитете.

– Хоћемо на сваки начин да помогнемо општинама које су вредне и активне. Општина Рума заједно са руководством је вредна, активна. Користим прилику да се захвалим и председнику Општине Ириг који је са нама. Хоћемо да баш у синергијском аспекту покажемо како је могуће претворити оно што је човек давно направио у озбиљан туристички капацитет. Следећа фаза овде јесте израда планских докумената за уређење овог локалитета и ми ћемо помоћи финансијски, али и правно – рекао је Иванишевић.

Он је додао да Војводина има преко 1.800 манифестација, али за велики број манифестација се још увек не зна. Такође, све већи број домаћих туриста долази у Војводину и циљ је да се она као један туристички бренд представи у целом региону.

– А када говоримо о туризму у Војводини, онда неизоставно говоримо и о Руми и о Иригу – истакао је Ненад Иванишевић.

 

С. Џакула

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.