15.04.2022.
Sport

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ МИТРОВАЧКОГ ФК "РАДНИЧКИ"

Првих сто година

У  митро­вач­ком инду­стриј­ском насе­љу „Хесна“ пре тач­но 100 годи­на, 15. апри­ла 1922. годи­не осно­ван је Спорт клуб „Рад­нич­ки“ као један од нај­ста­ри­јих фуд­бал­ских клу­бо­ва бога­те спорт­ске тра­ди­ци­је на овим про­сто­ри­ма. Клуб у црве­ним дре­со­ви­ма  у пери­о­ду изме­ђу два свет­ска рата у највећoј мери  оку­пљао је при­пад­ни­ке тада­шње немач­ке омла­ди­не, пошто је немач­ко ста­нов­ни­штво чини­ло већи­ну овог дела гра­да наста­лог почет­ком XIX века. Ста­нов­ни­ци „Хесне“ углав­ном су ради­ли у чуве­ној град­ској фабри­ци за пре­ра­ду дрве­та „Митро­шпер“.

Међу осни­ва­чи­ма овог  митро­вач­ког клу­ба нај­ва­жни­ју уло­гу има­ли су Иван Кон­рад, Јозеф Кле­и­нин­гер, Јохан Мике, Иви­ца Микул­чић и Чеда Обра­до­вић. Фуд­бал­ски клуб који је данас на пра­гу срп­ске фуд­бал­ске ели­те од првих годи­на свог осни­ва­ња важио је за добро орга­ни­зо­ван и ква­ли­те­тан спорт­ски колек­тив. У вре­ме Кра­ље­ви­не Југо­сла­ви­је „Рад­нич­ки“ је у два навра­та био првак митро­вач­ке гру­пе дру­гог раз­ре­да ново­сад­ског ного­мет­ног под­са­ве­за 1931/32. и 1933/34. годи­не. Клуб  из митро­вач­ке „Хесне“ био је и побед­ник Купа рад­нич­ких спорт­ских клу­бо­ва Кра­ље­ви­не Југо­сла­ви­је за 1936. годи­ну. Кра­јем три­де­се­тих годи­на про­шлог века на ста­ди­о­ну „Рад­нич­ког“ изгра­ђе­на је савре­ме­на клуп­ска инфра­струк­ту­ра која је под­ра­зу­ме­ва­ла ново огра­ђе­но игра­ли­ште са свла­чи­о­ни­цом снаб­де­ве­ном водом и стру­јом. Забе­ле­же­но је да су у клуп­ској упра­ви тог вре­ме­на ради­ла по два секре­та­ра и бла­гај­ни­ка, еко­ном, чувар игра­ли­шта и дру­га слу­жбе­на лица. Инте­ре­сан­тан је пода­так да је у фуд­бал­ском првен­ству 1938/39. годи­не успе­шан и сло­жан тим „Рад­нич­ког“ чини­ло девет Нема­ца и дво­је Мађа­ра, уз пред­сед­ни­ка клу­ба, Срби­на Вељ­ка Мошо­рин­ца. Клуб из митро­вач­ког рад­нич­ког насе­ља и њего­ви нави­ја­чи у међу­рат­ном пери­о­ду често су бива­ли у неми­ло­сти зва­нич­них вла­сти Кра­ље­ви­не Југо­сла­ви­је, па је рад клу­ба у више навра­та забра­њи­ван.

После Дру­гог свет­ског рата „Рад­нич­ки“ поно­во поста­је оми­ље­но место оку­пља­ња „Хесне­ра­ца“ и дру­гих љуби­те­ља фуд­ба­ла у гра­ду на Сави, тако да су сви так­ми­чар­ски пого­ни овог клу­ба кон­стант­но оку­пља­ли вели­ки број чла­но­ва. Педе­се­тих и шезде­се­тих годи­на сада већ про­шлог века ФК „Рад­нич­ки“ био је ста­би­лан уче­сник срем­ске, међу­оп­штин­ске и општин­ске фуд­бал­ске лиге. Често огра­ни­че­них и неа­де­кват­них изво­ра финан­си­ра­ња, клуб је успе­вао да оства­ри запа­же­не резул­та­те и изне­дри мно­штво ква­ли­тет­них игра­ча. Срем­ска лига осва­ја­на је три пута, 1956/57., 1965/66. и 1988/89. годи­не. Након што је дру­ги пут осво­јио Срем­ску лигу ФК „Рад­нич­ки“ 1966/67. годи­не поста­је првак Вој­во­ђан­ске лиге и оства­ру­је пла­сман у тада­шњу тре­ћу – Срп­ску лигу југо­сло­вен­ског фуд­бал­ског првен­ства – гру­па Север. Т оком седам­де­се­тих и осам­де­се­тих годи­на „Рад­нич­ки“ успе­шно насту­па у Срем­ској и Ново­сад­ско – срем­ској фуд­бал­ској лиги. У више навра­та клуб је три­јум­фо­вао у општин­ским и међу­оп­штин­ским лига­ма.

Кра­јем деве­де­се­тих годи­на мла­ђа гене­ра­ци­ја митро­вач­ких „Хесне­ра­ца“ удах­ну­ла је нови живот оми­ље­ном клу­бу. Ради­ло се на бољој орга­ни­за­ци­ји, обез­бе­ђи­ва­њу ста­бил­ни­јег финан­си­ра­ња и очу­ва­њу пре­по­зна­тљи­вог фуд­бал­ског „шме­ка“ у овом делу гра­да. Клуб се у то вре­ме так­ми­чио нај­пре у Вој­во­ђан­ској лиги – Запад, да би вре­ме­ном пре­ко Срп­ске лиге – гру­па Вој­во­ди­на дошао до сада­шњег дру­го­ли­га­шког ста­ту­са, са могућ­но­шћу да се избо­ри за супер­ли­га­шки так­ми­чар­ски ранг. На фуд­бал­ској мапи Срем­ске Митро­ви­це „Рад­нич­ки“ је послед­њих годи­на доми­нан­тан клуб. Тре­ћи пут у сво­јој исто­ри­ји, 2010. годи­не осво­јио је Куп Сре­ма. Куп Вој­во­ди­не осво­јен је 2013. годи­не, када је игра­на и шесна­е­сти­на фина­ла Купа Срби­је. Данас је „Рад­нич­ки“ про­фе­си­о­нал­ни фуд­бал­ски клуб који је сво­јом орга­ни­за­ци­јом и амби­ци­ја­ма пре­ва­зи­шао локал­не окви­ре. Њего­ве клуп­ске боје бра­ни селек­ци­ја ква­ли­тет­них игра­ча са под­руч­ја Срем­ске Митро­ви­це и око­ли­не, али и про­ве­ре­но добри игра­чи из целе Срби­је и ино­стран­ства. Међу истак­ну­ти­јим поје­дин­ци­ма који су оста­ви­ли траг на трав­на­том тепи­ху ста­ди­о­на на „Хесни“, поред осни­ва­ча клу­ба може­мо поме­ну­ти Фра­њу Бар­та и чла­но­ве ове поро­ди­це, бра­ћу Пер­ге, Чај­ка, Фра­њу Хор­нун­га, Дра­га­на Огња­но­ви­ћа, Рато­ми­ра – Брњу Коп­чи­ћа, Јоси­па Освал­да, Вра­ну, Шери­фа, Зор­ку и мно­ге дру­ге чија име­на и надим­ке истин­ски „Хеснер­ци“ никад неће забо­ра­ви­ти.

У клу­бу је оду­век важи­ло пра­ви­ло да су капи­је „Рад­нич­ког“ увек биле широм отво­ре­не за све игра­че, чла­но­ве клу­ба, нави­ја­че и добро­на­мер­не људе које пове­зу­је љубав пре­ма спор­ту и фуд­бал­ској маги­ји овог клу­ба.

 

Дејан Мостар­лић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.