24.03.2022.
Društvo

JASMINA I MILAN ŽIVKOVIĆ ŽIVE SA 30 PASA

Humani Mitrovčani brinu i udomljavaju napuštene pse

Jasmina i Milan Živković iz Sremske Mitrovice uz pomoć prijatelja iz Udruženja za zaštitu životinja „Lea“ godinama zbrinjavaju napuštene pse, a u svom dvorištu  imaju 30 pasa!

– Odrasla sam u porodici gde je uvek bilo pasa, mačaka, papagaja, tako da sam od malih nogu razvila empatiju prema tim divnim bićima. Sa suprugom delim istu ljubav, pa je naša zajednička briga o napuštenim psima  usledila  kao nešto  potpuno normalno. Već pet godina aktivno zbrinjavamo pse, a 2020. godine  registrovali smo naše Udruženje „Lea“,  pričaju  Živkovići,  Mitrovčanima poznati po  atraktivnom  motoriću sa  nadstrešnicom, kojim  transportuju  povređene i  napuštene  pse i  kučiće.

U kući u mitrovačkom naselju „Blok B“ sve vrvi od ljubavi i emocija! Dočekuju nas labradori, zlatni retriveri, ptičari, vučjaci, razni mešanci, smešteni u kućicama na sprat, dok  je desetak manjih pasa od  hladnoće sklonjeno u kuću. Za smeštaj su im humani vlasnici obezbedili i adaptirane pomoćne prostorije sa  podovima obloženim itisonima, kako bi ih zaštitili od vremenskih neprilika.

Veoma lepog kangala, Živkovići su po dojavi spasili  iz kanala na ulazu u grad, neuhranjenog i zapuštenog,  čipovali ga, vakcinisali, da bi nakon njihove brige sinuo punim sjajem.

– Ostao je kod nas, kao i svi ovi psi, koje su  naši sugrađani iz raznih razloga ovde ostavljali.  Sa izgovorom da je to samo privremeno ili dok se ne snađu, i nikad više se ne pojave! I šta možemo, nemamo srca da ih izbacimo ponovo na ulicu. Na svu sreću, dosta pasa za sve ove godine smo i uspeli udomiti. Ali, samo sa sklopljenim ugovorima o odgovornom vlasništvu sa budućim vlasnicima. Mi im obezbeđujemo vakcinisanje i čipovanje, često i sterilizaciju, dok su oni dužni da  humano postupaju sa njima, kaže Jasmina, koja i  volontira u jednom mitrovačkom azilu.

Živkovići obilaze udomljene pse, a bilo je i situacija, kada su ih zatekli  u nehumanim uslovima, gladne, žedne,  zapuštene, ostavljene u šupama, na kratkim lancima, te su bili prinuđeni da ih oduzmu od nesavesnih vlasnika.

– Dajemo ih onima koji su pored  ljubavi spremni da preuzmu i sve obaveze. Kada nam neko dođe i traži kuče za dete, u startu ih odbijem, jer dobro znamo kako će se to završiti – deca se igraju jedno vreme, pa kad krenu obaveze oko čišćenja, šetnje, troškovi hrane, onda  ga hladnokrvno izbace na ulicu! Tako se sve vrti u krug. Mi sa našim prijateljima ne možemo udomiti, koliko nesavesni i neodgovorni Mitrovčani, ali i žitelji okolnih sela ostave  odraslih pasa i kučića, ističu Živkovići.

Pri udomljavanjanju, Živkovići sarađuju sa dva registrovana mitrovačka azila, najčešće preko društvenih mreža, uz objavljene fotografije i podatke o svakom psu.

Često im se sugrađani javljaju tražeći određene vrste pasa, trenutno najpopularnije maltezere, pinčeve, pekinezere, dok mešance, dok pse sa invaliditetom, tvrde Živkovići, niko neće.

– Troškovi su veliki, uglavnom ih sami snosimo, ali nam i prijatelji i članovi našeg udruženja puno pomažu.  Dolaze kod nas da obiđu pse, poigraju se sa njima. Humani Mitrovčani su nam donirali kućice, kupuju često granule i hranu, pomažu nam u plaćanju veterinarskih troškova.   Oko sterilizacije nam je najviše pomogla gospođa Monika iz Đurđeva, a ove godine smo prvi put konkurisali i za sredstva iz gradskog budžeta za čipovanje i sterilizaciju pasa onih vlasnika kojima je pomoć potrebna, napominju Živkovići,  najavljujući saradnju sa mitrovačkim školama u realizaciji edukativnog  programa za školarce o odnosu prema životinjama.

Narcisa Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.