10.03.2022.
Kolumna: Mrtav ugao, Sport

MRTAV UGAO

Sport u službi politike

O ljudima

I taman kada smo pomislili da gledamo u leđa pošasti koja je zaustavila svet na dve godine i napravila haos, sa istoka Evrope stigao je hladan tuš. Rat u Ukrajini nam dođe kao podsećanje da je jedna od esencijalnih karakteristika ljudskog bića – pohlepa. Istorija je svedok da posle svake krize, umesto solidarnosti među ljudima, slede ratovi i krvave borbe za svoj ili tuđi komad „mesa“.

U takvim uslovima, čitav svet se digao na noge i požurio da izabere stranu u ratu koji preti da razjebe čitavu Evropu. Među brojnim sankcijama uperenim ka Rusiji, našle su se i one vezane za sport. Već smo bili svedoci ovog scenarija iz prve ruke, kada smo devedesetih mogli samo da gledamo ostatak sveta kako se lopta, dok naši vanserijski talenti nemaju šansu da se nadmeću sa konkurencijom. Fudbaleri, košarkaši, odbojkaši, vaterpolisti… Svi oni su propustili po nekoliko bitnih turnira – Evropskih i Svetskih prvenstava, zbog pizdarije za koju nisu odgovorni.

Sada se ruski sportisti nalaze u istom problemu. Sve ove restrikcije bi, naravno, imale nekog smisla da se ne primenjuju selektivno. Čik probaj Ameru da zabraniš nastup na nekom takmičenju. U stvari, probaj da mu zabraniš bilo šta. Ali dobro, to je već neka druga tužna priča.

Ovde se postavlja niz pitanja. Da li pojedinac može da bude odgovoran i da snosi posledice nekih dešavanja na koje apsolutno ne može da utiče? Da li je neko kriv samo zato što je Rus, Nemac ili Srbin? I na kraju, zašto se obični ljudi koriste kao pioni u igri moćnika? Sa virusom smo se nekako izborili. Sada se treba izboriti sa samim sobom.

Dok jednom ne smrkne…

Usled dešavanja u Ukrajini i rampe za ruske sportiste, jednom našem klubu se iznenada ukazala šansa. Košarkaški klub Crvena zvezda bi mogao da profitira od izbacivanja ruskih timova iz Evrolige. Kako sada stvari stoje, Zvezda je u igri za plej-of, s obzirom na to da je Evroliga poništila sve mečeve koje su Rusi odigrali ove sezone. Naravno, iz kluba sa Malog Kalemegdana se ne oglašavaju po tom pitanju, jer nije red seiriti nad tuđom mukom.

Crveno – beli, inače, igraju dobru sezonu u Evropi. Već sada imaju više upisanih pobeda nego prošle sezone, a plasman u osam najboljih ekipa bi bio lepa nagrada za klub koji u svojim redovima ima više domaćih igrača u odnosu na sve ostale konkurente u takmičenju. Treba napomenuti da su Beograđani izgubili četiri – pet mečeva na jednu loptu, s toga se da zaključiti da plasman u završnicu ne bi bio nezaslužen.

Paklena mašina

Srpski napadač koji brani boje Fulama, Aleksandar Mitrović proglašen je za najboljeg igrača svih  engleskih fudbalskih liga, od Čempionšipa pa nadole. Ovo vredno priznanje stiglo je kao nagrada za sjajne partije koje je kršni Srbin pružio ove sezone.

Mitrogol je do sada zavukao 34 gola na 31 utakmici. Naravno, prvi je strelac lige, a njegov prvi konkurent je postigao 14 golova manje. Mitroviću očigledno prija prvoligaški fudbal. Ušao je u istoriju kao igrač koji je dao najviše golova u jednoj sezoni. Dosadašnji rekord je bio 31. Ovaj podatak tek dobija na značaju kada se zna da engleski Čempionšip kao takmičenje postoji 130 godina. Treba li se šta dodati? Možda još to da je i najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije.

Katar je sve bliži, baraž za Svetsko je za mesec dana. Nama samo ostaje da se nadamo da će naši asovi ostati zdravi i čitavi do kraja godine. Realno, imamo paklenu ekipu.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.