03.03.2022.
Ekonomija

PODSEĆANJE PRIVREDNIH SUBJEKATA NA PROPISANE OBAVEZE NOVIM ZAKONOM O FISKALIZACIJI

Rok za e – fiskalizaciju do 1. maja

Oko 900 privrednih društava i 2200 preduzetnika, koji posluju na teritoriji grada Sremska Mitrovica, u postupku su e – fiskalizacije. Rok za uvođenje elektronskog fiskalnog uređaja u poslovanje je 1. maj ove godine. Regionalna privredna komore Srema, na održanoj konferenciji za medije u Gradskoj kući 25. februara, podsetila je da je taj rok već jednom produžen i da privrednici moraju biti ažurni. Oko 3000 privrednih subjekata i nešto više od 11.000 preduzetnika u Sremu, imaju obavezu evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

– Mora se evidentirati i promet preko samonaplatnih uređaja i naplaćivanje avansa, bez obzira da li su privredni subjekti u sistemu PDV – a. Vlada je donela i određene izuzetke od ove primene uredbom o određivanju delatnosti. U kontaktima sa Poreskom upravom i  distributerima, došli smo da informacije da naručivanje, samim tim instalacija bezbednosnog elementa i odobrenja Poreske uprave se ne odvijaju dinamikom koja bi obezbedila nesmetano funkcionisanje delatnosti naših privrednih subjekata. Dnevno se fiskalizuje od 15 do 30 uređaja, a moramo da razumemo da postoji određeni lanac i rok, od momenta kupovine uređaja, do instalacije bezbednosnog elementa i odobrenja Poreske uprave. Do stavljanja sistema u funkciju trebalo bi da prođe minimalno 72 časa, ukoliko prodavci već imaju uređaje, a ukoliko moraju i da ih naruče, taj period će se produžiti. Ne želimo da naši privredni subjekti budu u takvoj situaciji, da kasni naručivanje uređaja, načine poreski prekršaj, jer je zakonodavac propisao izuzetno visoke kazne. Moramo da razumemo i distributere fiskalnih uređaja i Poresku upravu, te molimo naše privredne subjekte da shvate da nije isto kada se dnevno fiskalizuje 20 i kada se instalira 200 uređaja, rekao je Predrag Mujkić, direktor Regionalne privredne komore „Srem“.

– Na konferenciji za medije je rečeno da se prednosti novog fiskalnog sistema ogledaju u tome što se ukida štampanje dnevnih i periodičnih izveštaja. Ne postoji obaveza vođenja EDI knjige, niti čuvanja kontrolnih traka, dok sav realizovan promet se odvija u realnom vremenu. Ukoliko u objektu ne postoji internet – konekcija, po prispeću veze, taj promet će biti sačuvan u uređaju i biće poslat na servere Poreske uprave.

– Tehnologija na kojoj je zasnovan sistem fiskalizacije u Republici Srbiji, je zastareo i došao je trenutak, nakon 17 godina od fiskalizacije, da se taj sistem unapredi novim tehničkim, modernim rešenjima, istakao je zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, Petar Samardžić.

Novi sistem omogućava ispravljanje grešaka, što ranije nije bilo moguće. Stavljanjem u promet novih uređaja, stari se automatski defiskalizuju.

A. Plavšić

Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.