03.03.2022.
Poljoprivreda

PORVTAR ANTUN MRAKIĆ IZ RUME

Manje posla kod uzgoja salate, ali i manja zarada

Jedan od najvećih rumskih povrtara Antun Markić od prošle godine u svojim plastenicima isključivo gaji salatu. Nekada je imao i krastavac i paradajz, a sada u njegovih devet plastenika tokom godine samo je salata puterica i ukrasna. Sada je manje posla i manje zarade, ali važno je da plastenici nisu prazni. Salata puterica košta 30, a ukrasna od 40 do 45 dinara za komad.

Antun Markić povrtar je nakon dugog bavljenja povrtarstvom rešio da se opredeli za gajenje samo jedne biljne vrste u svojim plastenicima, kojih ima devet. Markić kaže da tokom godine proizvede 120 hiljada komada kvalitetne salata.

– Nekada je u mojim plastenicima bilo i paradajza i krastavaca i paprike, a sada samo zelena salata. I kod salate ima posla, ali daleko manje nego kod, na primer, paradajza , posebno kada stigne za branje. Onda moraš svaki dan da imaš radnu snagu, što je danas veoma teško pronaći. Kod salate ima manje posla, ali i manja je zarada. Ne može me niko ubediti da se od proizvodnje paradajza ne može zaraditi. Ja to dobro znam i tvrdim da od paradajza može veoma dobro da se zaradi, kaže Antun Markić.

Da bi se obezbedili kvalitet i količina, mora se poštovati puna agrotehnika.

– Nešto salate smo prošle godine i bacili. Mislim da je ova godina dobra i da ćemo sve što rasadimo i prodati. Salata puterica se bolje prodaje na pijacama od ukrasne. Ukrasnu prodajemo na tržitu u Beogradu i trenutno joj je cena 45 dinara za komad. Za putericu takođe imamo obezbeđeno tržište i prodajemo je po 30 dinara za komad, što je veoma dobra cena. Sve ispod tog iznosa nije baš dobro, dodaje Markić.

U proizvodnju salate je uključena celokupna porodica Markić čak i najmlađi članovi. Razlog za to je svakako nedostatk radne snage, što je kako kaže Antun, i bio razlog za odustajanje od proizvodnje krastavaca i paradajza bez obzira što je ta proizvodnja donosila daleko veću zaradu od gajenja salate.

Z. Markovinović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.