17.02.2022.
Hronika

IZREČENE PRVOSTEPENE PRESUDE ZA OTMICU DEČAKA

Ukupna kazna 28 godina zatvora

Sudsko veće Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, proglasilo je u ponedeljak, 7. februara krivim Marka (57), Lazara (21), Nikolu (19) Jovišić i Aleksu Mrđu (21) iz Stare Pazove zbog krivičnog dela otmica, maloletnog Petra Mitrovića (15) iz Stare Pazove. Oni su prvostepenom presudom ovog suda osuđeni na ukupno 28 godina zatvora, odnosno Marko na 10, Lazar sedam, Aleksa šest i najmlađi Jovišić, koji je u vreme krivičnog dela bio maloletan na pet godina maloletničkog zatvora. Kako je rekla sudija Milica Cvejić obrazlažući presudu, tokom ovog sudskog procesa utvrđeno je da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, da su bili svesni šta rade, te da su na taj način hteli da pribave materijalnu korist od roditelja, jer spadaju u imućne porodice u Staroj Pazovi.

Nakon čitanja presude, sudija Cvejić osvrnula se na izjave okrivljenih koje su dali u svoju odbranu, zatim navela da je Markova neosnovana. On nije priznao izvršenje ovog krivičnog dela, ali ga je Mitrović prepoznao kao izvršioca. Stariji njegov sin Lazar, koji je priznao krivicu, branio se da je došlo do nesporazuma, što je sudsko veće odbacilo. Negodujući sudijine reči, nakon stalnih upadanja, pa čak i povišenog tona Lazara i Marka, Cvejićka je čuvarima rekla da ih izvedu iz sudnice, tako da je sam Aleksa ostao da sasluša sudijino izlaganje.

– Aleksa je tokom suđenja menjao svoju izjavu, da bi rekao da se slučajno našao sa Markom, što je sud odbacio, kao i Nikoline navode, jer je njegov DNK pronađen kod oštećenog.- rekla je Cvejić i dodala da je Marko višestruki povratnik, Lazar do sada nije bio osuđivan, dok su Aleksi izrečene dve vaspitne mere, a najmlađi Jovišić već ima nekoliko krivičnih dela sa elementima nasilja.

Sudija Cvejić u izjavi za naš list kaže da je okrivljena četvorka maloletnog Petra držala u zatočeništvu 20 sati i da je bilo pitanje kada će tražiti novac.

Nekoliko sudija

Sudski proces u Višem sudu trajao je godinu i po dana i promenio nekoliko sudija, a došlo je i do objedinjavanja slučaja, tako da se u istom postupku sudilo i najmlađem Jovišiću, koji je u to vreme imao 17 godina. Marku, Lazaru i Aleksi opet je produžen pritvor i oni će ostati u njemu najverovatnije do izvršenja zatvorske kazne.

– Oni su hteli da otmu i Petrovog starijeg brata Aleksandra, ali nisu uspeli u tome, jer im je bio za cilj da iznude od porodice Mitrović što veći otkup. Gledajući slike prostorije u Belegišu, vidi se da su oni sve to planirali. Dečaka su vezali za neku spravu, gde je on visio o plafon.- navodi sudija Cvejić, ukazujući na to da četvorka kod sebe nije imala nijedan mobilni telefon, kako ih policija ne bi locirala.

Izricanju presude nije prisustvovao Petar, ali je bio njegov otac Goran, koji se zahvalio sudiji, tužilaštvu, policiji na istrajnosti, vremenu, a onda je briznuo u plač.

– Oprostite, emocije me vraćaju na snimke.- rekao je Petrov otac i tada izašao iz sudnice.

Podsećanja radi, otac Marko, njegov stariji sin Lazar i najmlađi sin Nikola, ali i Lazarev prijatelj Aleksa, 27. oktobra, 2019. godine oteli su Mitrovića, pola sata pre ponoći u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi. Dečaka su ubacili u putnički automobil marke punto , a onda atarskim putevima odvezli u napuštenu vikendicu gde su spremali plan kako i koliko da traže otkup za dečaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.