17.02.2022.
Društvo

RADOSLAV I NADA IVANOVIĆ IZ ŠAŠINACA SU U BRAKU 65 GODINA

Recept za uspešan brak

Da je moguće sačuvati brak i porodicu, danas najčešće svedoče Sremci u trećem dobu. Bračni par Ivanović iz Šašinaca iza sebe ima šezdeset i pet godina zajedničkog života. Radoslav ove godine puni devedeset godina, a supruga Nada je mlađa od njega sedam godina. Oduvek su živeli u Šašincima i kako kažu, nikada nisu imali nameru da život u selu zamene životom u gradu. Mnogo se radilo, nije bilo lako, a danas žive zajedno i prisećaju se svega što su prošli zajedno.

– Ljubav se čuva u kući. Iz doma ne odlaze ni muž, ni žena. Kada smo bili mladi, ujutru kada ustanemo, odmah smo išli na njivu. Radimo u polju po ceo dan, ponesemo hranu, pa tamo i ručamo. Nema vraćanja kući, dok se posao ne završi. Ipak, ponekad smo se vraćali sa njive i na prečac. Sećam se, nigde nikog na njivi, moja žena i ja sami. Odjednom, čujemo vrisak deteta. Zapitali smo se kako je to moguće u sred polja, kada nikog nema blizu. Požurimo mi svojoj kući, a tamo nam dete ispalo iz kolevke. Decu je čuvala moja mati. Ne znam da li je to neka povezanost s detetom, telepatija, kako se već to zove. Na sreću, sve je bilo dobro, priseća se prvih bračnih godina Radoslav.

„Krpež i trpež kuću drže“. E, tako kaže narodna izreka i tako jeste. Ako hoće da opstanu zajedno, muškarac i žena moraju da istrpe kada im nešto nije po volji, jer svi imamo različite poglede na život, kaže Nada Ivanović

Ivanovići su se upoznali u centru sela, u kome i danas žive.

– Video sam je prvi put u centru, bila je veoma lepa. A, meni je tad bilo već dvadeset i pet godina života, odavno mi je bilo vreme za ženidbu. Razgovarali smo i odlučili smo da se venčamo. Ja sam želeo da se venčamo i opštinski i crkveno. Ona je na to pristala, kaže naš sagovornik.

U toliko dugom bračnom stažu je sasvim prirodno da dolazi do sukoba mišljenja. Ivanovići savetuju  mladima da u takvim situacijama neko mora da popusti.

– Rešavali smo sve dogovorom. Nekad na lakši, a nekad na teži način. Ja kao muž njoj naredim nešto, ali na kraju opet bude kako žena kaže. One to znaju bolje, jer više vode brigu o kući, deci, imanju, nego muškarci, kaže Radoslav.

U braku, kao i životu, nije uvek sve „med i mleko“. Jednog dana je sve dobro, a već narednog može da se promeni. Međusobno poštovanje mora da postoji.

–  „Krpež i trpež kuću drže“. E, tako kaže narodna izreka i tako jeste. Ako hoće da opstanu zajedno, muškarac i žena moraju da istrpe kada im ponekad nešto nije po volji, jer svi imamo različite poglede na život. Ponekad zavlada besparica, pa i to utiče na ljude. Međutim, meni je muž bio dobar. Novac je uvek stajao kod mene i mogla sam da raspolažem njime, ali sam imala i velike obaveze. Kada su deca krenula da se školuju, o svemu sam ja mislila. Muž nije mnogo učestvovao u tome. Uglavnom sam se ja pitala za sve, a on je ponekad hvatao krivine, ispričala je kroz smeh Nada i dodala da je bilo dana kada je sama istovarala po pet šinskih kola stajskog đubriva na njivi.

Ovaj bračni par ima dvoje dece i šestoro unučadi. Kada je u pitanju vaspitanje, Ivanovići su složni da se sve može objasniti i naučiti, a fizičko kažnjavanje deteta nije dobro rešenje.

– Radoslav je umeo sa decom. Nikada ih nije malim prstom dotakao, da bi ih kaznio. Batine kod njega nisu postojale. To je njegova mnogo dobra osobina. A, bio je dobar i drugima. Kad je kupio kamion i auto, nije mu bilo teško da vozi i druge. Kupovao je i poljoprivrednu mehanizaciju, imali smo svega. Mada se moralo i mnogo raditi. Ustajali smo u tri sata noću, kako bismo pomuzli krave, isterali ovce da pasu i posle toga brzo vozili mleko do Sremske Mitrovice, kako se ne bi pokvarilo, prisetila se sagovornica.

Danas se živi drugačije. Poslovi su olakšani modernizacijom poljoprivredne opreme i sve se završi mnogo brže. Upravo je to jedan od problema današnjice, smatra Radoslav, jer često mladi supružnici  traže zabavu van svog doma, a situacija je slična i u selu i u gradu. Dakle, recepta za uspešan brak nema u stručnim literaturama, ali se vrlo lako može pronaći u našoj okolini.

Aleksandra Plavšić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.