17.02.2022.
Kultura

SNEŽANA KONSTANTINOVIĆ U GRADSKOJ BIBLIOTECI

Promocija prve zbirke pesama

„Ptica raširenih krila“ je naziv prve zbirke poezije Rumljanke Snežane Konstantivnović, koja je brojnoj publici predstavljena 10. februara u čitaonici Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ u Rumi. Snežana je počela da piše svoje prve stihove kao odgovor na početak korone i policijski čas, objavljivala ih je na društvenim mrežama i dobila pozitivne reakcije mnogih čitalaca.

Ono što je još zanimljivo za ovu promociju je da je njene pesme pred rumskom publikom, pored glumaca Gradskog pozorišta, čitala naša poznata glumica Mirjana Karanović. Mirjana se na promociji zvanično upoznala sa Snežanom, jer su kontaktirale preko Instagrama.

– Dobijam puno poruka i nemam vremena uvek da ih čitam, ali poneki put ih čitam dok nešto čekam. Uvek  mislim kako bih se ja osećala da sam na mestu  nekoga da nekom piše, i da bi mi bilo drago da mi odgovori na poruke. Tako sam pročitala Snežaninu poruku u kojoj je rekla da je pesnikinja i upitala me je da bih čitala njene pesme – rekla je glumica Mirjana Karanović o tome kako je uspostavljen prvi sa Snežanom Konstantinović.

Ona je dodala da joj je drago što je odgovorila na poruku, posebno kada je čula kako je došlo do toga da ove pesme ugledaju svetlost dana.

– Mislim da čovek treba da ide za svojim impulsima, nije važno kada. Mislimo da nismo više u godinama da pišemo pesme, i da se to radi u tinejdžerskom dobu. Čovek treba da proba sve i možete da stignete negde samo ako krenete. Jako mi  je drago da sam ovde, zaista sam srećna što se sve tako desilo – istakla je Mirjana Karanović.

 

Snežana Konstantinović je rekla da je počela da se bavi pisanjem pesama kada je počela epidemija i policijski čas, kada tada su se mnogi okrenuli svojim porodicama i sebi.

– Pesme sam počela da objavljujem na društvenim mrežama, jer se tada celokupna umetnost i kultura preselili na njih – rekla je na promociji Snežana Konstantinović.

Preko društvenih mreža je upoznala mnogo sličnih ljudi, koji vole da čitaju i dobila dosta pozitivnih komentara.  Mnogi su pitali kada i gde mogu da kupe knjigu.

– Tada  nisam ni mislila da se ozbiljno bavim pisanjem. Danas znamo da mnogi pišu, a retki čitaju, pa ja nisam htela da budem svako. Međutim, poezija je pronašla mene.  Grupa „Elita književnika“, koja broji oko  18.000 članova šalje mi zahtev da se učlanim kod njih u grupu i da učestvujem na njihovom međunarodnom konkursu – govori o počecima Snežana Konstantivnocić.

Na tom konkursu za pesmu „Malena dušica sa neba se smeši“, koja je bila posvećena preminulom dečaku, osvojila je nagradu  „Srebrni anđeo“ za poetsku vrednost pesme. Sve to vreme, Snežana je imala veliku podršku svoje porodice. Napisala je do sada oko 200 pesama, a u prvoj zbirci, koju je štampao „Prometej“, mesto je našlo 100 pesama.

Zbirka je dobila naziv po pesmi „Ptica“, koju je autorka napisala inspirisana detinjstvom.

– Mirjanu volim kao glumicu. Ojednom mi je sinula ideja da joj pošaljem poruku na Instagram da li bi htela da čita moje pesme. Nije odmah odgovarala, a ja sam žena trenutka i zaboravila sam na to. U međuvremenu sam se dogovorila sa našim glumcima, a ona se posle javila da odredimo datum i tako je nastala ta saradnja – istakla je Snežana Konstantinović.

Snežanine pesme su čitali i glumci Gradskog pozorišta Sofija Manojlović, Ivana Savin i Branko Jovičić, uz muzičku pratnju Jovice Panića.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.