17.02.2022.
Društvo

ENGLESKINJA I HOLANĐANIN U FRUŠKOGORJU RAZVILI ETNO-TURIZAM

Život u Londonu zamenili seoskim poslovima

Engleskinja Vivian von Abendorf (35) i Holanđanin Kalki Aporia (40), oboje diplomirani glumci Kraljevske pozorišne akademije u Londonu, zamenili su pre osam godina život u metropoli spokojem Fruškogorja! U sremskom seocetu Bešenovački Prnjavor na imanju od 55 ari, ovaj nesvakidašnji par razvija etno – turizam i pravi Dramski centar!

– Oboje smo glumci. Ja sam pre Kraljevske pozorišne akademije diplomirala i književnost u Londonu, sada držim i časove učenicima širom sveta onlajn. U Londonu smo se Kalki i ja na glumačkim i režiserskim poslovima upoznali i zavoleli. Nakon nekoliko godina zajedničkog života u prestonici, odlučili smo se za ovaj poduhvat, za projekat seoskog turističkog domaćinstva i projekat kulturno – edukativnih radionica  „ Balkan retreat”’ i Balkan producentska kuća, priča   Vivian von Abendorf, čija je majka, profesorka hemije, rodom iz Vršca, dok je otac Englez, psiholog.

Kada su 2017.godine stigli iz Londona  u malo selo na Fruškoj gori  predstavljali su pravu senzaciju za meštane Bešenovačkog Prnjavora! Kupili su oronulu kućicu sa imanjem od 40 ari, koju su potpuno adaptirali i renovirali, dok su svom imanju pridodali dodatnih 15 ari, koje unajmljuju za plastenik i obor za svinje mangulice.

– Počeli smo sa idejom da na našem seoskom domaćinstvu imamo organsku proizvodnju voća i povrća, ali smo u međuvremenu proširili na uzgoj mangulica. Pošto smo registrovali seosko turističko domaćinstvo, za turiste i za nas pravimo sokove od zove, nane, slatko, kompote, posetiocima kuvamo domaća jela sa gljivama, paprikaše sa piletinom, riblju čorbu sa šaranom,  što oni sve obožavaju! Naše gazdinstvo nalazi se na turističkoj mapi Srema i Srbije, ali su nam zasad kapaciteti nedovoljni da prime sve zainteresovane, kaže Kalki, rodom iz holanskog grada Lurdena, koji se pored glume, bavi i režijom i pisanjem dramskih komada.

Iskoristivši pauzu zbog kovida, Vivian i  Kalki prave dva apartmana za turiste  sa četiri i  dva ležaja, i  to sve sopstvenim sredstvima uz  pomoć roditelja i  prijatelja, očekujući i  pomoć  države  Srbije kroz  projekte.

– Organizovani su nam dani– rad u plasteniku, hranjenje mangulica,  pomoć majstorima u proširivanju objekata, sređivanje dvorišta. Vivian drži časove književnosti onlajn, ja zasad ne pišem zbog ovih obaveza. Zimi mi pogotovo nedostaje gluma, režija,  probe i  rad sa kolegama.  Dve godine  unazad, nastao  je zastoj zbog korone sa našim edukativno – kreativnim radionicama, ali su i turističke posete  iz sveta stale.  Inače, ovde je  sve vrvelo od turista!  Do prošle godine, ugostili smo oko 300 turista iz 25 zemalja sveta sa svih kontinenata. Dolazili su nam gosti iz Konga, Kanade,  Australije, Japana, Turske, Brazila, Indije, s ponosom pričaju Vivian i Kalki.

Dolaskom ovog neobičnog para u malo fruškogorsko selo, zaboravljeno i skrajnuto sa turističkih tura, postalo  je atraktivno ne samo za turiste i  posetioce, već i  same meštane i žitelje okolnih sela, koji mogu da uživaju u bioskopskim predstavama, pošto su im Vivian i Kalki omogućili projekcije domaćih i stranih hitova, pretvorivši napuštenu seosku školu u bioskop!

Narcisa Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.