04.11.2021.
Poljoprivreda

MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ POSETIO PLANTAŽU VOĆA MIRKA PANIĆA U IRIGU

Subvencije mnogo znače voćarima

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bransilav Nedmović i predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković posetili su u utorak, 26. oktobra plantažu voća Mirka Panića u Irigu. Ova, može se reći porodična plantaža, prostire se na 25 hektara, od kojih je 20 pod jabukama, a pet pod breskvama. Radi se o savremenom voćnjaku u kom rade Mirko i njegova porodica, sin, ćerka, zet. Ove godine su izgradili hladnjaču, tako da su sada manje zavisni od oscilacija cena na tržištu.

Kako je naglasio domaćin, njegova porodica se bavi isključivo voćarstvom. Ova godina je bila dobra za voćare, posebno one koji, kao i Mirko, imaju voćnjake na nešto većoj nadmorskoj visini. Na 190 metara nadmorske visine, na kojoj je voćnjak Mirka Panića, ove godine nije bilo kasnih mrazeva.

– Dobro je rodilo ove godine. Izgradili smo hladnjaču, tako da možemo da čekamo sa plasmanom i videćemo kako će biti. Voćnjak ima navodnjavanje, protivgradne mreže, ulažemo mnogo u proizvodnju. Godinama konkurišemo i kod Ministarstva i kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za sredstva koja nam mnogo pomažu da unapredimo proizvodnju. Nikad nismo bili odbijeni, ali moram reći da smo uvek imali urednu dokumentaciju i da smo sredstva trošli strogo namenski. Subevncije nam mnogo znače, ne samo finansijski, nego i u smislu da imamo više inicijative kad znamo da će nam se vratiti pola uloženih sredstava, rekao je Mirko Panić.

On je dodao da je posate ministra značajna jer prave informacije mogu dobiti iz prve ruke, šta mogu poljoprivrednici da očekuju i  kakvi su trendovi u poljoprivredi.

Tihomir Stojaković je podsetio da ministar Nedimović  ne obilazi prvi put poljoprivrednike iz iriškog kraja.

– Ovo je druga poseta u toku ove godine. Poljoprivrednici mogu da čuju i saznaju novine, šta se iz dana u dan menja u ovoj oblasti. Tako da je živi razgovor sa ministriom veoma dobar i značajan. Razvoj poljoprivrede i turizma je strateški cilj Opštine Irig. Dajemo akcenat na atarske puteve, oko tri kilometra smo uradili ove godine. Sledeće godine planiramo dužu donicu jer imamo bolje punjenje budžeta. Takođe, mogu da najavim da ćemo u opštinski budžet uvesti konkursnu liniju za mlade poljoprivrednike. U pitanju će biti subvencije i povraćaj novca za kupljene mašine i opremu u prethodnoj i ovoj godini, najavio je predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković.

S. Ćosić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.