04.11.2021.
Poljoprivreda

MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ POSETIO VAŠICU

Kulen iz komšiluka

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posetio je poljoprivredno gazdinstvo porodice Lemaić u Vašici, u utorak, 26. oktobra. Bila je to prilika da se ministar upozna sa radom, organizacijom i spremnošću poljoprivrednih gazdinstava da ravnopravno učestvuju na tržištu. Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović sa saradnicima je dočekao ministra Nedimovića i zajedno sa Mladenom Lemaićem, koji stoji sa svojom porodicom iza ovog projekta, obišli su gazdinstvo i upoznali se sa procesom proizvodnje čuvenog kulena čiji je kvalitet potvrđen na brojnim takmičarskim manifestacijama.

– Pre nekoliko godina, kada smo doneli posebni pravilnik za takozvanu preradu na kućnom pragu, veliki broj ljudi nije znao o čemu se radi. Nama je bila ideja da se u porodičnim domaćinstvima ne prodaje samo sirovina kao što su tovljenici, već i da se prerađuju. Ovde postoji velika tradicija proizvodnje kulena, kobasice, šunke. Sve to je objedinjeno na jednom mestu i gospodin Lemaić je dobio pravo da u ovom objektu, koji je registrovan ima takozvanu malu klanicu na kućnom pragu, malu preradu da može pedeset svinja nedeljno da obradi i da napravi finalne proizvode, rekao je Branislav Nedimović.

Prvi čovek šidske Opštine Zoran Semenović je istakao da lokalna samouprava može da organizuje dolazak ministra Nedimovića u opštinu kako bi se upoznao sa vrednim, ljudima koji su počeli sopstveni posao, kao što je upravo prerada mesa u Vašici koju su pokrenuli članovi porodice Lemaić.

– Ovo je prilika i da se ministar na terenu upozna sa problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici svakodnevno, kako bi to preneo dalje da bi se selo i poljoprivreda podiggli na nivo dostojan života,- zaključio je Semenović.

Mladen Lemaić je ovom prilikom bio domaćin ministru kome je izneo sve podatke vezane za proizvodnju kulena, kobasice i drugih prerađevina u ovom poljoprivrednom gazdinstvu.

– Kapaciteti su nam pedeset svinja nedeljno, nešto ovaca, pet bikova, što je za naše potrebe sasvim dovoljno. Trudimo se da svake godine kvalitet bude što bolji. Sve zavisi od nas i to koliko i kako ćemo raditi, rekao je Mladen Lemaić.

Ministar Nedimović je završio posetu Vašici sastankom sa poljoprivrednicima tokom kojeg se razgovaralo o najakuetlnijim problemima u poljoprivredi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.