30.09.2021.
Ekonomija

NOVE INVESTICIJE U OPŠTINI PEĆINCI

Otvoren novi pogon vredan 16 miliona evra

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić prisustvovao je 23. septembra na svečanom otvaranju novog pogona tehničkih gasova u okviru italijanske fabrike „Istrabenc plini” (Istrabenz plini) u industrijskoj zoni u Šimanovcima. Đokić je tom prilikom izjavio da je u opštinu Pećinci dobrodošao svaki novi investitor i naglasio da je pećinačka lokalna samouprava investitorima na raspolaganju 24 časa dnevno.

– To je jedan od razloga što u našoj opštini posluje preko 70 domaćih i stranih kompanija, a ukupan nivo grinfild investicija se procenjuje na oko 700 miliona evra. Kompanije koje već posluju na našoj teritoriji su najbolja preporuka budućim investitorima – rekao je Đokić i dodao da je, zahvaljujući tako velikom broju pogona u Pećincima, trenutno nezaposleno samo 650 lica.

Vrpcu su presekli ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i Roberto Sestini, predsednik grupacije SIAD, u okviru koje posluje „Istrabenc plini”.

Ministarka Matić je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, čemu u prilog govore podaci da je u 2020. godini bila drugi trgovinski partner i drugo izvozno tržište kada je u pitanju robna razmena, a sedmo tržište za plasman usluga iz Srbije.

– Ujedno, prema podacima Narodne banke Srbije, Italija zauzima 9. mesto među zemljama iz kojih je došlo najviše stranih direktnih investicija u periodu od 2010. do 2020. godine, dok je prema broju realizovanih investicionih projekata, koje prati Razvojna agencija Srbije, Italija na drugom mestu – rekla je Matić.

Srđan Bogojev, generalni direktor „Istrabenc plini” Beograd, istakao je da otvaranjem novog postrojenja u Šimanovcima ova kompanija želi da kvalitetom i poverenjem učvrsti svoju poziciju na tržištu, kao i dobre poslovne odnose sa partnerima.

U potpuno automatizovan pogon tehničkih gasova uloženo je šesnaest miliona evra. Do 2023. godine planirano je proširenje kapaciteta na proizvodnju medicinskih gasova, suvog leda i punionicu propan butana u vrednosti od dodatnih četiri miliona evra. Ove vredne investicije omogućiće kompaniji „Istrabenc plini” punjenje boca u Srbiji i snabdevanje tržišta tehničkim gasovima koji su neophodni u svim oblastima privrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.