15.04.2021.
Društvo

ПОКРАЈИНА УЛАЖЕ У МИТРОВАЧКУ БОЛНИЦУ

Више од 22 милиона динара за нову опрему

Општа болница прибавила је неколико значајних апарата који имају за циљ побољшање дијагностиковања проблема, односно прегледа пацијената. Уз помоћ средстава која су добијена из покрајинског буџета, а преко конкурса, обезбеђена је нова опрема, вредности преко 60 милиона динара. По основу конкурса Покрајинског секретаријата за здравство набављен је видео ларингоскоп, РТГ цев за рендген апарат, два бежична дигитална детекторска панела са принтером за радиографска снимања. Болницу је посетила др Снежана Бојанић, помоћница покрајинског секретара за здравство, тим поводом.

– Током године биће још доделе средстава, Општа болница у Митровици, као највећа болница у овако великом округу, не сме бити заборављена и ово што добијају, помоћи ће и ковид и нековид пацијентима, истакла је Бојанић.

– Покретни рендген велике снаге олакшаће снимање пацијената у постељама и у самом корона центру, што ће смањити покретање пацијената. Пролазак ове пандемије ћемо дочекати спремни, нагласио је др Драган Малобабић, в. д. директора Опште болнице.

Да је опрема изузетно битна, говоре подаци да је од почетка епидемије, односно прошлог марта, па до сада, начињено око 53 хиљаде снимака, а од тога 38 хиљада снимака плућа, за потребе ковид пацијената.

– Дигитални детекторски панели су нам значајни за редован процес дијагностике. На тај начин убрзавамо процес рада, слика се формира за само два секунда и пребацује у радну станицу радиолога. Корист за пацијенте је немерљива, јер је квалитет слике одличан, а такође се користе и мање дозе зрачења, објаснила је др Јелена Симовић, начелница Службе за радиолошку дијагностику.

Поред тога, одобрена су нова средства за набавку ултразвучног апарата за Службу гинекологије, покретног РТГ апарата, електрокаутера и два блатекса.

 Александра Плавшић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.