25.03.2021.
Ekonomija

MINISTARKA PRIVREDE ANĐELKA ATANASKOVIĆ POSETILA SREMSKU MITROVICU I PEĆINCE

Kompanije u Sremu primeri dobrog poslovanja

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je 17. marta Sremsku Mitrovicu i opštinu Pećinci. Tom prilikom, ona je održala sastanak sa predstavnicima obe lokalne samouprave i obišla kompaniju „Metalfer“ u Sremskoj Mitrovici i firmu „Miloteks“ u Pećincima. Kako je rekla Anđelka Atanasković, cilj ovakvih poseta jeste unapređenje saradnje Ministarstva i lokalnih samouprava. Sa ministarkom u obilasku bili su i predstavnici Privredne komore Srbije, među kojima je bio i direktor Regionalne privredne komore Sremska Mitrovica Predrag Mujkić.

Nakon sastanka ministarke Anđelke Atanasković i gradonačelnice Svetlane Milovanović i obilaska kompanije „Metalfer“, Svetlana Milovanović je istakla da će lokalna samouprava insistirati na podršci industriji u Sremskoj Mitrovici.

– Ministarka Anđelka Atanasković ima razumevanja za Sremsku Mitrovicu. Lokalna samouprava će učiniti sve da industriju podržimo dualnim obrazovanjem, kako bi kompanije, koje posluju u gradu, imale stručnu radnu snagu, poručila je Svetlana Milovanović.

Anđelka Atanasković je najavila podršku metalskoj industriji i rešavanje problema u tom sektoru. Ona je naglasila da je svesna problema u metalskoj industriji i da će nastojati, iako se rešenje mora tražiti u sprezi nekoliko ministarstava, da se što pre pronađe adekvatna pomoć ili program.

– „Metalfer“ je jedina kompanija u Srbiji koja proizvodi betonski čelik i toplo valjane šipke. Posluju odlično. To treba sačuvati. Ujedno su i nosioci znaka „Čuvarkuća“, što znači da je to dobra domaća proizvodnja. Obilazim takve firme, kako bi ljudi videli šta sve imamo u Srbiji, a Ministarstvo će im sigurno pomoći, rekla je Atanasković.

Mitrovački „Metalfer“ ima topionicu kapaciteta 450.000 tona i valjaonicu. Sirovina za topionicu je isključivo otpadno gvožđe, tako da je dobijeni proizvod dobijen u potpunosti od reciklaže.

– Naša proizvodnja je zasnovana na principima održivosti i cirkularne ekonomije. Pritom, zadovoljava sve najstrože ekološke standarde, rekao je  direktor „Metalfera“, Branko Zečević.

  Ministarka Anđelka Atanasković je predsednikom Opštine Sinišom Đokićem i predstavnicima Regionalne privredne komore obišli kompaniju „Miloteks“, gde su ih dočekali direktor fabrike Miloš Bjelanović i Stefano Bresan, generalni direktor „Aku Italija“ grupacije u čijem sastavu posluje „Miloteks“.

Predsednik Đokić se zahvalio ministarki na poseti i prilici da je u direktnom razgovoru upozna sa poslovnim ambijentom u pećinačkoj opštini. On je naglasio dosadašnju dobru saradnju između Ministarstva privrede i Opštine Pećinci, i izrazio uverenje da će ta saradnja u budućnosti biti unapređena.

– Industrijska zona u Šimanovcima je sinonim za grinfild investicije. To je razlog što u ovom trenutku na evidenciji nezaposlenih imamo samo 680 lica u našoj opštini. Zahvaljujući politici ekonomski jake i stabilne Srbije koju vodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, značajnu podršku za razvoj industrijskih zona dobijamo od Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i resornog ministarstva, i verujemo da ćemo tu podršku dobijati i ubuduće, izjavio je Đokić.

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave i obilaska pogona, ministarka Atanasković je izjavila da je cilj obilaska privrednih subjekata širom Srbije uspostaljanje dijaloga sa privrednicima i promocija programa podrške koju mogu da koriste.

– Fabrika „Miloteks“ proizvodi obuću za renomirane svetske proizvođače, kao i za vojsku i alpiniste. Ova kompanija je dobila podsticaje od Ministarstva privrede. Njihovo poslovanje je dobro, zapošljavaju oko 180 radnika, a planiraju da prošire taj broj na 250. Ovakve firme su pokazatelj da u našoj zemlji može lepo da se radi i zaradi. Želja nam je da obiđemo firme širom Srbije koje su koristile podsticajna sredstva države. Ovom prilikom pozvala bih sve privrednike da apliciraju za neki od programa Ministartva privrede, a mi ćemo im pomoći u poslovanju, rekla je Atanasković.

Direktor Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga Predrag Mujkić rekao je da je opština Pećinci jedna od reprezentativnijih opština Sremskog okruga.

– Opština Pećinci u poslednje dve godine beleži 26 novih investicija, prednjači sa prosečnim platama koje su iznad proseka Republike i ima 800 privrednih subjekata koji posluju na njenoj teritoriji, rekao je Mujkić i istakao da je kompanija „Miloteks“ u prethodnoj godini zabeležila preko milion evra spoljnotrgovinske razmene i ostvarila suficit.

Miloš Bjelanović, direktor fabrike, naglasio je da je Miloteks uprkos pandemiji imao kontinuiran rast, kao i da su u planu proširenja proizvodnih kapaciteta i nova upošljavanja radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.