18.03.2021.
Društvo

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ СИНИША ЂОКИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ОШ „ДУШАН ВУКАСОВИЋ ДИОГЕН“

Радови на реконструкцији се приводе крају

Радови на реконструкцији и доградњи зграде основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ у Купинову ушли су у саму завршницу. Тренутно се изводе завршни молерски радови, чишћење комплетног објекта, са монтажом и испитивањем опреме која је постављена у кухињи, котларници и у остатку објекта.

Градилиште је 9. марта обишло општинско руководство на челу са председником општине Синишом Ђокићем.

„Наредних дана треба да се изврши технички пријем ове школе, онда крећемо у добијање употребне дозволе и опремање школе. Да када деца у септембру уђу у њу, да то буде спој лепоте и економичности, и да буде једна од водећих школа у Србији“ – изјавио је председник Ђокић и додао да се нада да ће до септембра бити завршени и радови на изградњи вртића у Шимановцима.

Он је најавио да би током ове године требало да почну радови на реконструкцији основне и старог дела средње школе у Пећинцима. Реч је о још једној капиталној инвестицији у школство у пећиначкој општини, вредној близу 180 милиона динара.

Укупна вредност радова на купинској школи је 230 милиона, које је на основу конкурса пећиначкој локалној самоуправи доделила Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије, а реконструисано је укупно 1.280 квадратних метара постојећег простора, док је дограђено укупно 1.480 квадрата новог простора, чиме су школа и вртић добили засебне просторе које је сада могуће и физички потпуно одвојити.

Нова школа је по много чему јединствена у Србији. Уграђен је нов систем централног грејања на пелет, који ће као еколошко гориво допринети очувању животне средине, каже шеф градилишта испред предузећа ГАТ Милош Радисављевић.

„Добили смо примену радијаторског грејања, али и догревања свежег ваздуха који се убацује у простор. До сада се то радило углавном само за болнице. Сада је ово један од првих објеката где се то применило и на школи“ – рекао нам је Радисављевић.

Он је нагласио и да је енергетски разред објекта школе био јако лош. Законска обавеза је била да се енергетска ефикасност подигне за један разред, али је подигнута за четири разреда, тако да је сада купинска школа, како је рекао, по енергетској ефикасности и изнад нових објеката.

Нови систем вентилације у фискултурној сали ће, поред избацивања ваздуха засићеног угљен-диоксидом и убацивања свежег ваздуха, омогућити да се задата температура и влажност ваздуха одржава током целе године без обзира на спољашње временске услове.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.