18.02.2021.
Društvo

СУБ­ВЕН­ЦИ­ЈЕ ЗА МИТРО­ВАЧ­КЕ УГО­СТИ­ТЕ­ЉЕ

Два­де­сет мили­о­на дина­ра за помоћ угоститељима

У Град­ској кући 9. фебру­а­ра, заме­ник гра­до­на­чел­ни­ка Петар Самар­џић је пред­ста­вио мере помо­ћи за уго­сти­те­ље, чије је посло­ва­ње због епи­де­ми­је виру­са коро­на угро­же­но. Рас­пи­са­на су два јав­на пози­ва у ту свр­ху, која обу­хва­та­ју све­ча­не сале, као и кафи­ће, деч­је игра­о­ни­це и про­дав­ни­це брзе хра­не. Рок за под­но­ше­ње зах­те­ва за доде­лу суб­вен­ци­ја је почео 10. фебру­а­ра и тра­ја­ће до 2. мар­та.

– Циљ суб­вен­ци­ја јесте убла­жа­ва­ње еко­ном­ских после­ди­ца пан­де­ми­је виру­са коро­на. У пита­њу су два јав­на пози­ва за које је Град Срем­ска Митро­ви­ца опре­де­лио десет мили­о­на дина­ра по пози­ву. Први јав­ни позив се одно­си на уго­сти­те­ље који се баве изда­ва­њем у закуп сала за орга­ни­зо­ва­ње про­сла­ва. Кри­те­ри­јум за доде­лу сред­ста­ва тим при­вред­ним субјек­ти­ма јесте оства­рен годи­шњи про­мет у 2019. годи­ни, тако да они могу оче­ки­ва­ти помоћ од 500 хиља­да до чак три мили­о­на дина­ра по субјек­ту. Дру­ги јав­ни позив се одно­си на уго­сти­тељ­ске објек­те попут кафи­ћа, баро­ва, деч­јих игра­о­ни­ца, про­дав­ни­ца брзе хра­не и слич­но. Кри­те­ри­ју­ми за доде­лу бес­по­врат­них сред­ста­ва за ове субјек­те су бавље­ње уго­сти­тељ­ском делат­но­шћу на тери­то­ри­ји град­ског, при­град­ског и сео­ских насе­ља. Тако, они који сво­ју делат­ност оба­вља­ју на тери­то­ри­ји град­ског насе­ља, Лаћар­ку и у Мачван­ској Митро­ви­ци, могу да оче­ку­ју помоћ у изно­су од 50 хиља­да дина­ра по субјек­ту, а сео­ским уго­сти­те­љи­ма ће се доде­љи­ва­ти помоћ у изно­су од 30 хиља­да дина­ра, изја­вио је Самар­џић.

Како би уго­сти­те­љи оства­ри­ли пра­во на бес­по­врат­не суб­вен­ци­је, потреб­но је да су реги­стро­ва­ни на тери­то­ри­ји Срем­ске Митро­ви­це и то нај­ка­сни­је до 15. мар­та 2020. годи­не, као и да има­ју изми­ре­не све при­спе­ле оба­ве­зе по осно­ву јав­них при­хо­да.

– Потреб­но је и да нису пре­кр­шај­но кажња­ва­ни по осно­ву непо­што­ва­ња епи­де­миј­ских мера током ван­ред­не ситу­а­ци­је. Рок за под­но­ше­ње зах­те­ва почи­ње сутра, а тра­ја­ће наред­них 20 дана, одно­сно, до 2. мар­та, додао је заме­ник гра­до­на­чел­ни­ка.
Текст пози­ва и све инфор­ма­ци­је се могу наћи на сај­ту гра­да и Услу­жном цен­тру у Град­ској кући.

З. Попо­вић
фото: Б. Туца­ко­вић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.