04.02.2021.
Kultura

PEĆINAČKI KULTURNI CENTAR

„Neka vaše srce čuva moje reči“

Kulturni centar Pećinci je 27. januar posvetio utemeljivaču srpske pismenosti Svetom Savi, ali ove godine izostala je tradicionalna Svetosavska svečanost. Kako nam je rekao direktor ove ustanove Jovan Devrnja, epidemiološka situacija tokom protekle godine i početkom ove, diktirala je sasvim drukčije uslove, te je program Svetosavske svečanosti – “Neka vaše srce čuva moje reči” snimljen i postavljen na zvaničnom YouTube kanalu Kulturnog centra.

Na početku programa besedu je održao direktor Devrnja koji je tom prilikom rekao da je velika čast govoriti o delu i životu Svetog Save, pogotovo u prilikama kao što je Svetosavska svečanost.

„Život jednog čoveka ne zavisi samo od toga koliko dugo je živeo, već šta je iza sebe ostavio svom narodu. Sveti Sava bio je naš prvi prosvetitelj, državnik, diplomata, prvi srpski poglavar, arhiepiskop koji je uspeo pre osam vekova da se izbori za autokefalnost sprske pravoslavne crkve. Neka stihovi iz Svetosavske himne – da se sva srpska srca ujedine – bude zavet našem svetitelju i svim budućim generacijama koji će nastaviti putem kojim je išao Sveti Sava“ – rekao je Devrnja.

Raznovrstan kulturno-umetnički program Svetosavske svečanosti otvorio je dečji pevački trio Zvezdice izvođenjem himne Svetom Savi. Trio čine polaznice pećinačkog odeljenja rumske muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ u klasi Branislave Trifunović: Saška Kostić (Pećinci), Jovana Katanić (Šimanovci) i Milica Mihajlović (Kupinovo).

Nakon himne i pozdravne besede direktora Kulturnog centra, besedu je održao i jerej Stefan Sremac, nakon koga su nastupili članovi literarne radionice „Družina duginih boja“ Kulturnog centra, pod rukovodstvom književnika Radovana Drljače – Ivana Radaković (Obrež), Tijana Radaković (Obrež), Ana Radaković (Obrež), Ana Milićević (Donji Tovarnik) i Milana Velikić (Pećinci) koje su upoznale publiku sa autorskim pesmama na teme života i dela Svetog Save, kao i zavičaja.

U programu su učestvovali i članovi Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje, koju vodi muzički pedagog Branka Savić. Pažljivo odabranim klavirskim programom predstavili su se Dunja Srdić i Branko Plavšić. Njima se pridružio i Ivan Milićević, učenik isturenog odeljenja muzičke škole na odseku harmonike u klasi Nikole Jovanovića.

Izložbeni prostor Kulturnog centra ispunjen je brojnim dečjim likovnim radovima na temu života Svetog Save koji su pristigli iz sve tri matične osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.