03.12.2020.
Društvo

CRVENI KRST

Značajne aktivnosti na pomoći građanima

Crveni krst Iriga, sprovodeći svoje redovne aktivnosti, utvrđene planom i programom rada za ovu godinu, pridržava se svih preventivnih mera zaštite od širenja koronavirusa.

– Preventivne mere se odnose kako na zaposlene i volontere, tako i na korisnike naše organizacije. Tim povodom smo distribuirali edukativne brošure koje su nabavljene iz sredstava Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca svim korisnicima Narodne kuhinje Crvenog krsta Irig – kaže Boban Ćirić, sekretar Crvenog krsta i ističe da Narodna kuhinja nije prestajala sa radom ni tokom vanrednog stanja, obezbeđujući obroke za 130 najugroženijih građana ove opštine.

Takođe, u prethodnom periodu, uz pomoć volontera podeljeni su paketi hrane i higijene za 225 socijalno ugroženih porodica u svim naseljenim mestima iriške opštine. Aktivnosti podmlatka i omladine Crvenog krsta su prilagođene novonastaloj situaciji i svedene su na minimum i odvijaju se onlajn. Ipak, mladi volonteri se sastaju vikendom, kako je to bio običaj i ranije, u prostorijama Crvenog krsta. To je prilika i da razmotre neke ideje za organizovanje različitih vrsta radionica, a spremni su i da ponovo budu na raspolaganju najugroženijim građanima, ukoliko se za to, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ukaže potreba. Crveni krst Iriga je obeležio mesec solidarnosti u saradnji sa DF Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje“ koja je donirala polovnu garderobu i obuću korisnicima Narodne kuhinje Crvenog krsta, ali i sa organizacijom „Irig moj grad“. Ova organizacija je, sa svojim saradnicima, donirala sveže voće, tačnije grožđe, za korisnike Narodne kuhinje i Udruženje „Romski centar Srema“, ali i za učenike iriške OŠ „Dositej Obradović“.

Crveni krst Irig je 4. septembra održao redovnu godišnju Skupštinu. Skupštinu čini 31 član, iz svih naseljenih mesta opštine. Na ovoj sednici je usvojen godišnji izveštaj o radu i plan rada, kao i finansijski izveštaj i plan. Tom prilikom su članovi Skupštine informisani o aktivnostima Crvenog krsta tokom vanrednog stanja, kao i podeli humanitarne pomoći najugroženijim građanima Iriga u letnjem periodu, uz posebnu zahvalnost svim volonterima.

Poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je 20. novembra u Irigu i Vrdniku. Od 82 pozvana davaoca sa teritorije iriške opštine odazvalo se njih 36, a od 32 je uzeta krv.

– Sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine već smo usvojili i plan dobrovoljnih akcija za narednu godinu. Kao i ranije, u iriškoj opštini će biti realizovane četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi. Dakle, naše aktivnosti nismo prekidali i pokazali smo da smo pouzdan partner našoj lokalnoj samoupravi u pomoći građanima kada je najteže, upravo zahvaljujući dobroj organizovanosti i brojnim volonterima – rekao je za naše novine Boban Ćirić, sekretar Crvenog krsta Irig.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.