28.09.2020.
Izdvojena vest

КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ “ ПО 41. ПУТ

Традиција се наставља

Манифестациа “Вишњићеви дани”, свечано је отворена у четвртак,  24.септембра подизањем Вишњићеве заставе на јарбол испред Културно образовног центра и уз наступ гуслара Витомира Вулина. Срђан Малешевић, директор  Културно образовног центра обратио се присутнима у име организационог одбора  и том приликом рекао:

-Навикли смо да овај први дан уз звуке гусала и подизање заставе почне ова највећа културна манифестација у нашој општини. Општина Шид и Културно образовни центар у последњих десет година додељују награде у доприносу култури  у две категорије: за животно дело и за младе ствараоце до 30 година.

Жири који чине досадашњи добитници “Вишњићеве награде” је одлучио да награду за животно дело добије публициста  Радивоје Лазић, а Никола Китић, музичар, је добитник у категорији младих стваралаца. Хвала Вам што сте и ове године подршка овој манифестацији и проглашавам отворененим 41. по реду “Вишњићеве дане”. После свечаног отварања у сали КОЦ-а одржана је промоција књиге Дејана Томића “ Срби и европски композитори”.

Централн  део свечаности која је посвећена слепом српском гуслару Филипу Вишњићу, одржана је у суботу,26. септембра у Вишњићеву, полагањем венаца на гроб овог знаменитог српског Хомера. У име Општине Шид венац је положио председник Скупштине Тихомир Стаменковић, као и председник Савета месне заједнице Вишњићево Радивоје Ветеха и директор Културно образовног центра Срђан Малешевић који је одржао кратак говор о значају и улози Филипа Вишњића. У просторијама Удружења жена “Вишњићево” организована је изложба народних ношњи из фундуса Српског културно уметничког друштва “Свети Сава”, потом је следио програм у центру села , поред споменика Филипу Вишњићу. Глумац Иван Вуковић извео је монодраму о Карађорђу, а све су улепшали чланови Културно уметничких друштава “Филип Вишњић”,СКУД “Свети Сава” и гуслар Витомир Вулин. Овом делу програма присуствовао је и председник Општине Шид Зоран Семеновић, као и народни посланик Миленка Субић.

Свечана академија на којој су додељене “Вишњићеве награде” одржана је у недељу, 27.септембра у сали Културно образовног центра. Као што је још пре неколико месеци објављено добитник овогодишње “Вишњићеве награде” за књижевност је писац Мирослав Алексић који је говорио беседу посвећену не само Филипу Вишњићу већ и другим знаменитим Шиђанима као што су  Симеон Пишчевић, Сава Шумановић и Илија Башичевић Босиљ.

-Поштовани Шиђани, становници Општине Шид и цела културна јавност у Србији, свима се обраћам јер је ово културни догађај и манифестација која заслужује да у Србији заузме једно од почасних места. Управо зато што чува успомену на једног од  највећих Срба,- рекао је Алексић. У име добитника захвалио се Радивој Лазић:

– Желим да се захвалим жирију на додели овог признања које сам добио поводом 70 година живота и 50 година рада.Ово је највеће општинског признање у области културе и информисања.-

У уметничком програму учествовали су најмлађи чланови Аматерског позоришта “Бранислав Нушић”; Јелена Малић, гуслар Витомир Вулин, глумац Иван Вуковић и етномузиколог Еди Тајм.

Вишњићеви дани сu одржани   под покровитељством Културно образовног центра, Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“, Музичке школе „Филип Вишњић“, Општине Шид, Месне заједнице Вишњићево, Српско просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Бијељина.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.