08.07.2020.
Aktuelno

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE SREMSKA MITROVICA

Epidemija kontrolisana, zasad bez vanrednih mera

Krizni štab Sremske Mitrovice je zasedao danas, 8. jula i tom prilikom izneo podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Prema rečima Vladimira Sanadera, gradonačelnika Sremske Mitrovice, za sada nema potrebe za uvođenje vanredne situacije u najvećem sremskom gradu.

– Prema svim podacima Zavoda za javno zdravlje, Opšte bolnice, Doma zdravlja doneli smo zaključak da u skladu sa brojem zaraženih lica na teritoriji Sremske Mitrovice i celog Srema apsolutno nema potrebe za uvođenje vanrednih mera u našem gradu, jer mamo mali procenat zaraženih u odnosu na broj stanovnika. On se kreće na dnevnom nivou od 1, 25 posto do 11 posto,  s tim da u poslednjih deset dana imamo stalni pad procenta novoobolelih u odnosu na broj stanovnika. Sa jučerašnjim datumom, to jest sedmim julom, imamo 21 lice koje je zaraženo. Svi oni su sa blagom kliničkom slikom ili asimptomatskom formom oboljenja. Danas smo imali tri lica čiji su testovi pozitivni. Naglasio bih i da mnogo osoba ima samo prebivalište u Sremskoj Mitrovici, a da deo njih ne živi ovde. Čitava situacija je za sada kontrolisana i zadovoljavajuća i nemamo nikakve ekstremne uzlete epidemije. Nadam se da će sve mere koje se preduzimaju i koje ćemo preduzeti dati rezultat. Očekujemo i mere Vlade Srbije u narednom periodu, videćemo da li će se one odnositi i na Sremsku Mitrovicu, odnosno celu Srbiju, rekao je Sanader.

Takođe, on je dodao da se na Infektivnom odeljenju nalazi 22 pacijenta.

– Informacije koje su se našle na društvenim mrežama u vezi sa Opštom bolnicom nisu tačne. Od 22 osobe koje su na Infektivnom odeljenju, sedam je kovid 19 pozitivno, a 15 imaju neke druge virusne infekcije. Jedno lice je na respiratoru, ali je u toku današnjeg dana po drugi put testirano i utvrđeno je da nema kovid 19. Tako da ne stoje brojke određenih lica koji su na vrlo neodgovoran način uznemirili građane Sremske Mitrovice. Građani će sve informacije u narednom periodu dobijati od Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice, tako da oni koji šire paniku na društvenim mrežama zaista to ne bi trebalo da rade. Mislim da u ovom periodu treba da pokažemo jedinstvo i prevaziđemo ovaj krizni period što bezbolnije, jer će ovo ostaviti ozbiljne posledice na državu i privredu. Ne treba da nas ovi podaci zabrinjavaju previše, ali moramo da ostanemo oprezni. Priprema se i Kovid bolnica eventualno za novi udar kovida 19. Nadamo se da Kovid bolnica neće biti aktivirana, kao što se to nije desilo u proteklom periodu, rekao je Vladimir Sanader.

On je napomenuo je potrebno pridržavati se preventivnih mera: nošenje maski u zatvorenom prostoru, gradskom prevozu, držanje distance od dva metra.

– Izdali smo naredbu Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji i svim javnim komunalnim preduzećima da pooštre nadzor nad postojećim merama. Takođe ćemo obratiti pažnju, pre svega na ugostiteljske objekte. U razgovoru sa vlasnicima svečanih sala i diskoteka dogovorili smo se da ovaj vikend ne rade i to iz preventive, ali napomenuo bih da su oni i u prethodnom periodu izuzetno poštovali mere koje se odnose na sprečavanja zaraze, izjavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.